Prijeđite na glavni sadržaj

Snježani Jurić nagrada za najbolji znanstveni rad iz područja biokemije i molekularne biologije

6.10.2010.

Mlada znanstvenica Snježana Jurić dobitnica je još jedne znanstvene nagrade. Na godišnjoj skupštini Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju nedavno održanoj u Opatiji u sklopu konferencije "Tajni život molekula", Snježani Jurić uručena je nagrada za najbolji znanstveni rad iz područja biokemije i molekularne biologije objavljen u 2009. godini.

Snježani Jurić nagrada za najbolji znanstveni rad iz područja biokemije i molekularne biologije

Snježana Jurić dobila je nagradu za rad objavljen u prestižnom časopisu iz područja biljne biologije "The Plant Journal" (IF 6,95). U radu naši znanstvenici opisuju novo otkriveni protein fotosintetskih membrana kloroplasta TROL koji je zadužen za raspodjelu energije u fotosintezi. Protein ima važnu ulogu u vezanju proteina feredoksin NADP+ oksidoreduktaze, enzima koji stvara NADPH, molekulu koja je jedna od najvažnijih prenositelja energije elektrona u stanicama. Otkriće je pobudilo veliko zanimanje znanstvenika u svijetu jer objašnjava djelotvornost posljednjega koraka sinteze kemijske energije u kloroplastima. Osim toga, TROL može poslužiti i kao nano prekidač u umjetnoj fotosintezi. Ovaj će oblik "zelene energije" vjerojatno imati važnu ulogu u dobivanju čiste energije budućnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.