Prijeđite na glavni sadržaj

Spaghetti inovacija s 'Ruđera'

1.4.2022.
Spaghetti inovacija s 'Ruđera'

Multidisciplinarnom timu istraživača s Instituta Ruđer Bošković (IRB) prvima je pošlo za rukom uzgojiti tjesteninu na drvetu, nakon što je takav uzgoj 1957. godine prvi i zadnji puta ostvarila jedna obitelj inovatora s juga Švicarske.

Naime, te davne 1957. godine ova je obitelj na svojem imanju u kantonu Ticino u južnoj Švicarskoj zahvaljujući vrlo blagoj zimi i inovativnom pristupu uspjela uzgojiti vrhunske špagete s drveta. Nažalost, u požaru koji je na imanju izbio 1961. godine uništeni su svi dokumenti u kojima je opisana ova inovativna metoda.

Nakon toga, vodeće istraživačke grupe diljem svijeta su godinama pokušavali otkriti inovaciju koja stoji iza ovog uzgoja. Znanstvenici IRB-a zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu otkrili su metodu uzgoja koju je objavio vodeći znanstveni časopis Nature

U odnosu na tjesteninu dobivenu tradicionalnim putem, ovaj pristup omogućuje dobivanje tjestenine bez glutena, prikladne za vegansku prehranu, te spremne za jelo bez kuhanja.

"Ako pogledamo klasičnu izradu tjestenine, iz brašna, vode i jaja dobije se suha smjesa pretežno ugljikohidrata (škroba) i proteina, te u manjoj mjeri vitamina i minerala. Kuhanjem škrob navlači vodu, te u interakciji s proteinima daje poznatu konzistenciju kuhane tjestenine, ali i onu karakterističnu ljepljivost stajanjem. Poznato je kako plodovi Indijskog lovora (Ficus ginseng) imaju kemijski sastav vrlo sličan kemijskom sastavu kuhane tjestenine, a izgledom podsjećaju na špagete," kaže dr. sc. Mattia Gredichatore, voditelj istraživanja. 

Istraživači su osmislili mješavinu potpuno prirodnih sastojaka za dohranu biljke. Pomno razrađenim protokolima za njezino dodavanje u zemlju u kombinaciji sa zalijevanjem i prskanjem vodom, na drvetu su nastali plodovi koji po svojem kemijskom i nutritivnom sastavu odgovaraju sastavu tradicionalne tjestenine. Točan sastav mješavine GrowPasta® i protokol tretiranja biljke zaštićeni su patentnom prijavom. GrowPasta® je mješavina lako dostupnih i jeftinih prirodnih supstanci. Pretežno se radi o aminokiselinama i ugljikohidratima, uz dodatke vitamina, minerala i prirodnih biljnih hormona.

Istraživanje je pokazalo kako je moguće dobiti ready-to-eat tjesteninu, bez prethodne pripreme tijesta, bez kuhanja, i bez neželjenog lijepljena stajanjem. Važno je naglasiti kako ovaj oblik tjestenine ne sadrži gluten, te je prikladan za veganski način prehrane.

"S obzirom da se radi o prototipu na laboratorijskoj skali, potrebno je provesti još dosta ispitivanja kako bi se mogla razmotriti primjena u gospodarskom sektoru. Iako smo proveli studije koje su pokazale kako je ovaj oblik tjestenine u potpunosti prikladan za jelo, naredna istraživanja usmjerena su prema praktičnoj primjeni. To uključuje ispitivanja prinosa po drvetu, metode branja, mogućnosti konzerviranja i slično. Prehrambena industrija već je zainteresirana za ovaj oblik tjestenine, te su nam partneri u ovim istraživanjima. Iz Europskih fondova nedavno su nam dodijeljena sredstva za sadnju plantaže Indijskog lovora te pripravu GrowPasta® mješavine na industrijskoj skali. A dotad, možda možete kod kuće, u tegli, uzgojiti manju količinu za pripremu večere povodom neke specijalne prigode," zaključuje dr. sc. Gredichatore.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.