Prijeđite na glavni sadržaj

Sporazum o suradnji na implementaciji i održavanju CroRIS-a

5.11.2021.
Sporazum o suradnji na implementaciji i održavanju CroRIS-a

U četvrtak, 4. studenoga 2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Srce i Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisali su sporazum o suradnji na implementaciji i održavanju CroRIS-a.

Informacijski sustavi koje je razvio i održavao Centar za znanstvene informacije IRB-a: Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI, Baza znanstvenih instrumenata - Šestar i Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj – POIROT, bit će integrirani kao novo izgrađeni moduli unutar CroRIS-a, a podaci iz navedenih sustava biti prebačeni u CroRIS.

Promjena će za krajnje korisnike biti neprimjetna jer će svi sustavi biti na raspolaganju krajnjim korinicima do zavšetka migracije. Kako bi sustav bio održiv za održavanje sustava i budući razvoj CroRIS-a brinut će se stručnjaci koji će biti angažirani u tu svrhu.

Hrvatska znanstvena bibliografija- CROSBI nastala je 1997. kao projekt Knjižnice IRB-a koji je financiralo tadašnje MZO. CROSBI je dizajnirao i izradio Centar za znanstvene informacije (CZI) s Jadrankom Stojanovski kao voditeljicom projekta. Cilj projekta je bio na jednom mjestu okupiti cjelokupnu znanstvenu produkciju hrvatskih znanstvenika. Centar za znanstvene informacije kontinuirano je radio na održavanju, uređivanju i daljnjem razvoju Hrvatske znanstvene bibliografije, pružajući pritom korisničku podršku cijeloj hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici. Novo korisničko sučelje (CROSBI 2.0) prezentirano je javnosti na 20. obljetnicu prve verzije CROSBI-ja.

Iste godine  započinje decentralizacija administracijskog procesa koju su do tada obavljali djelatnici Centra za cijelu akademsku i istraživačku zajednicu. Od 2017. godine CROSBI koristi i kao službeni izvor podataka o znanstvenoj produktivnosti ustanova i njihovih djelatnika za potrebe reakreditacije visokih učilišta koju provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Tijekom 2020. godine implementirani su CROSBI profili putem kojih se omogućilo pridruživanje zapisa/radova autorima (urednicima, prevoditeljima) koji nemaju dodijeljen matični broj znanstvenika (MBZ).

Zahvaljujući implementaciji CROSBI profila omogućeno je razvoj modula Tko je tko u CROSBI-ju omogućava pretraživanje/pregledavanja javnih profila autora iz CROSBI-ja, kao i pronalaženje profila autora na CROSBI-ju koji se bave određenom tematikom, ili koji su trenutno u radnom odnosu na određenoj ustanovi iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske. Radovi koji govore o svim segmentima COVID-19 pandemije izdvojeni su na početnoj stranici bibliografije kao CROSBI COVID-19 hub. Usklađivanjem CROSBI-ja s OpenAIRE-ovim smjernicama Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI) indeksirana je od 2021. godine OpenAIRE Exploreu.

Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju RH – POIROT je informacijski servis koji na jednom mjestu nastoji okupiti podatke o svim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim projektima na kojima sudjeluju djelatnici i ustanove iz sustava znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Bazu je razvio Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković 2016. godine. Zahvaljujući njenom razvoju omogućeno je preuzimanje podataka u sustav Mozvag, te se POIROT također koristi kao izvor podataka u procesu reakreditacije visokih učilišta koju provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Baza je interoperabilna s drugim sustavima, a podaci o projektima su direktno povlače u CROSBI. POIROT ujedno predstavlja normativnu bazu portalu OpenAIRE za projekte financirane od strane hrvatskih financijera, a dodatne informacije/statistički pokazatelji dostupni su i u sklopu OpenAIRE Explorea.

Baza podataka opreme za znanstvena istraživanja – Šestar osmišljen je i napravljen na Institutu Ruđer Bošković 2006. godine. Zamišljen kao interaktivna baza podataka znanstvenih instrumenata smještenih pri znanstvenim, istraživačkim i visokoškolskim ustanovama u RH.  Glavni cilj Šestara je povećati transparentnost informacija o postojanju i dostupnosti instrumenata za znanstvena istraživanja na hrvatskim javnim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, te povećati iskoristivost i isplativost dostupnih znanstvenih instrumenata, potaknuti suradnju između istraživača i njihovih organizacija, kao i suradnju istraživača i industrije.

CroRIS je informacijski sustav znanosti Republike Hrvatske kojem je cilj izgradnja integriranog i interoperabilnog sustava koji objedinjuje sve relevantne informacije o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti, što će se postići implementacijom triju glavnih projektnih elemenata: uspostavom zakonskog okvira, kreiranjem informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti te provedbom aktivnosti znanstvenog i tehnologijskog mapiranja i predviđanja.

Sustav se izgrađuje u sklopu strateškog projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje Ministarstva znanosti i tehnologije, a partner na projektu je Sveučilišni računski centar Srce. Financiranje projekta je realizirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu specifičnog cilja 1a1 „Povećana sposobnost sektora za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) za provođenje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva“.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.