Prijeđite na glavni sadržaj

Srebro za "Ruđerovce" na ARCA-i 2012

15.10.2012.
Srebro za "Ruđerovce" na ARCA-i 2012

"Ruđerovim" znanstvenicima iz Zavoda za laserska i atomska istraživanja i razvoj te Centra za informatiku i računarstvo na završnoj svečanosti 10. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2012 održanoj 13. listopada u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u konkurenciji od čak 340 inovacija iz Hrvatske i 13 zemalja iz inozemstva s preko 400 autora, dodijeljena je srebrna plaketa za inovacije.

Inovacija ciljnik optički CT-1,5x s integriranom crvenom točkom na jurišnoj pušci VHS rezultat je četverogodišnjeg razvoja ekspertnog tima Instituta Ruđer Bošković u suradnji s tvrtkom HS Produkt.

Namjena ciljnika je ugradnja u hrvatsku jurišnu pušku VHS. Po svojim je karakteristikama jedinstven u svijetu i osigurava efikasnu uporabu puške na daljinama do 500 metara. Odlikuje se malim dimenzijama, optimalnim povećanjem koje omogućuje gledanje s dva oka, čak u uvjetima loše rasvjete i relativno velikim vidnim kutom. Ciljnik je vodonepropustan te otporan na udare tijekom korištenja, nošenja i transporta. Zbog svojih izvrsnih svojstava u fazi je prihvaćanja u naoružanje Hrvatske vojske, nakon čega slijedi uvrštavanje u naoružanje NATO zemalja.

Izložba ARCA 2012 bila je izuzetna prilika za Institut Ruđer Bošković da uz inovacije predstavi predsjedniku RH prof. dr. sc. Ivi Josipoviću svoje planove u vezi sa strukturnim fondovima. 

''Posjet predsjednika Josipovića bila je izuzetna prilika da ga izvijestim o projektnim planovima OZIP (Otvorena znanstvena infrastrukturna platforma) čiji bi cilj bio jače otvaranje IRB-a prema znanstvenoj, gospodarskoj i EU projektnim inicijativama. Istaknuto je da Ruđerov intelektualni kapital uz nužnu investiciju iz strukturnih fondova može pomoći u pokretanju razvojnih i inovativnih procesa u Hrvatskoj. Raspravljalo se o novim mogućnostima nastupa u nadolazećem EU projektnom ciklusu Horizon 2020 ukoliko se na IRB-u uspješno provedu započete inicijative.'' izjavio je prof. dr. sc. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo (CIR).

CIR je srebrnu plaketu dobio za inovativnu 4D termografsku kameru "Šišmiš" koja je razvijena je u sklopu PoC projekta "4D termografski sustav za neinvazivnu dijagnostiku - 4D TG". Riječ je o multidimenzionalnoj i multispektralnoj kameri koja stvara 3D model s temperaturnim oplošjem snimanog objekta. Ovaj integrirani širokopojasni slikotvorbeni sustav svoju primjenu nalazi u medicinskoj dijagnostici.

10. međunarodna izložba inovacija ARCA 2012 trajala od 10. do 13. listopada, a njome je obilježena i 55. obljetnica organiziranog inovatorstva u Hrvatskoj.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.