Prijeđite na glavni sadržaj
Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače na IRB-u

Srednjoškolci diljem svijeta traže Higgsov bozon

13.3.2014.
Srednjoškolci diljem svijeta traže Higgsov bozon

Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače koji se već tradicionalno, desetu godinu za redom, organizira od 12. ožujka do 12. travnja i ove će godine privući više od 10.000 učenika iz 40 zemalja diljem svijeta. Zahvaljujući znanstvenicima zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković (IRB) i splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) hrvatski srednjoškolci pridružit će se svojim vršnjacima i već 18. ožujka, na IRB-u u Zagrebu imati priliku provesti jedan radni dan znanstvenika na CERN-u. Za sve one koji propuste svoju priliku u ožujku, IRB organizira drugu i zadnju priliku 11. travnja.

Osim zagrebačkih srednjoškolaca u uzbudljivom znanstvenom istraživanju sudjelovat će i splitski te dubrovački učenici i to 30. ožujka na FESB-u u Splitu te 7. travnja u Dubrovniku u prostorijama klasične gimnazije. Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače u Dubrovniku zajednički organiziraju znanstvenici IRB-a u suradnji s klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića u Dubrovniku.

Fizika čestica je jedno od područja znanosti koje zadnjih godina izuzetno brzo napreduje. Neosporno je da se rezultati istraživanja na CERN-u prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Tako je otkriće Higgsova bozona na LHC-u u ljeto 2012. godine odjeknulo u svim medijima te izazvalo oduševljenje javnosti diljem svijeta. Srednjoškolci diljem svijeta u sklopu Međunarodnog nastavnog dana imaju priliku istražiti ovu najmoderniju granu fizike i sudjelovati u analizi stvarnih podatke prikupljenih na Large Hadron Collideru (LHC).

Ovakav edukacijski program omogućava srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima da taj dan povedu radeći analize i izvršavajući zadatke na način što sličniji stvarnom radnom danu znanstvenika. Srednjoškolci taj dan rade rame uz rame s znanstvenicima i doživljavaju kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja.

Za srednjoškolce diljem svijeta za ovu su priliku tri eksperimenta: ATLAS, CMS i ALICE ustupila svoje podatke. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju ponovo otkriti Z-bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije tridesetak godina, a čije je otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom ili možda nađu neku drugu 'čudnu česticu', a možda i pođe za rukom uloviti Higgsov bozon.

Znanstvenici u 200 sveučilišta i instituta iz 40 zemlja diljem svijeta ugostit će preko 10 000 srednjoškolaca. Preko 30 institucija u SAD-u sudjelovat će u ovom programu, a ove godine programu su se pridružili i Čile, Jamajka, Ekvador i Meksiko. Globalna razina ovog događanja odražava prirodu međunarodne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica koja se najviše ostvaruje kroz CERN, a koju će sad imati prilike doživjeti srednjoškolci diljem svijeta.

Projekt 'Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače' u Hrvatskoj je realiziran uz potporu Hrvatske zaklade za znanost i to u sklopu projekta "Potraga za novim standardnim modelom elementarnih čestica na LHC-u: od preciznih mjerenja elektroslabih procesa do direktnih potraga za novom fizikom" pod vodstvom dr. sc. Vuke Brigljevića.

Program

08:45

Dolazak na Institut Ruđer Bošković
(Porta Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb)

09-00 - 10:00

Uvod u fiziku elementarnih čestica
(Dvorana 1. krila, IRB)

10:20 - 11:20

Eksperimenti na CERN-¬u - Uvod u zadatak
(Dvorana 1. krila, IRB)

11:30 - 12:00

Posjet akceleratorskom centru na IRB-u

12:00 - 12:45

Pauza, mali domjenak
(1. krilo, IRB)

12:45 - 15:45

Praktični dio: analiza CMS podataka
1. krilo, IRB; 3 grupe)

16:00 - 17:00

Video-konferencija
(Dvorana 1. krila, IRB)

17:00 - 17:15

Konačna diskusija i pitanja

17:30

Odlazak s Instituta Ruđer Bošković

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.