Prijeđite na glavni sadržaj
Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače

Srednjoškolci traže čestice na LHC akceleratoru na CERN-u

12.3.2013.
Srednjoškolci traže čestice na LHC akceleratoru na CERN-u

Zahvaljujući inicijativi znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu hrvatski su srednjoškolci danas imali priliku provesti dan poput svjetskih znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem akceleratoru na svijetu 'Large Hadron Collider' smještenom u Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica (CERN). Aktivnost se održala u sklopu jedinstvenog programa CERN-a 'Međunarodnog nastavnog dana za mlade istraživače' koji se ove godine obilježava diljem svijeta u razdoblju od 25. veljače do 24. ožujka i u kojem sudjeluje preko 9000 srednjoškolaca. 

U sklopu programa koji se danas održao na IRB-u (a koji će se ponoviti 20. ožujka) četrdesetak srednjoškolaca imalo je priliku doživjeti radni dan znanstvenika na CERN-u.

Uzbudljivi radni dan mladih istraživača započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom nakon čega je slijedila analiza podataka. Vrhunac ovog, po svemu, za sudionike jedinstvenog radnog dana bila je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem svijeta koji su danas analizirali podatke.

Akcelerator LHC fizičari koriste za proučavanje najelementarnije građe materije. Istraživanja na CERN-u znatno će unaprijediti i produbiti naše razumijevanje subatomskog svijeta i razumijevanje razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Međunarodni nastavni dan (International Masterclasses) omogućava srednjoškolskim đacima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima da taj dan povedu radeći analize i izvršavajući zadatke na način što sličniji stvarnom radnom danu znanstvenika. Srednjoškolci taj dan rade rame uz rame s znanstvenicima i doživljavaju kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja. Učenici su analizirali produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima prije samo nekoliko mjeseci.

Tri eksperimenta: ATLAS, CMS i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju ponovo otkriti Z-boson, elementarnu česticu otkrivenu prije tridesetak godina, a čije je otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom ili možda nađu neku drugu 'čudnu česticu', a možda mogu uloviti i naznake za sada nedostižnog Higgsovog bozona.

Znanstvenici u 120 sveučilišta i instituta u 31 zemlji ugostit će preko 9000 srednjoškolaca. Preko 30 institucija u SAD-u sudjelovat će u ovom programu. Globalna razina ovog događanja odražava prirodu međunarodne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica koja se najviše ostvaruje kroz CERN.

Glavni koordinator 'International Masterclasses' je dr. Uta Bellow iz Technical University Dresden u suradnji s 'International Particle Outrach Group' (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti. Podršku 'International Masterclasses' dalo je Njemačko ministarstvo obrazovanja i znanosti (BMBF) i Helmholtz Alliance 'Physics at Terascale'. Svi sudionici će dobiti interaktivni DVD koji je preveden na 17 jezika zahvaljujući IPPOG odboru i podršci odjela za fiziku čestica Europskog društva fizičara (EPS-HEPP).

Program

8:45

Dolazak na Institut Ruđer Bošković 
(Porta Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb)

09:00 - 10:00

Uvod u fiziku elementarnih čestica
 (Dvorana 1. krila, IRB)

10:20 - 11:20

Eksperimenti na CERN-­u - Uvod u zadatak
 (Dvorana 1. krila, IRB)

11:30 - 12:00

Posjet akceleratorskom centru na IRB-­u 

12:00 -­ 12:45

Pauza, mali domjenak
 (1. krilo, IRB)

12:45 -­ 15:45

Praktični dio: analiza CMS podataka
 (1. krilo, IRB; 3 grupe)

16:00 -­ 17:00

Video-konferencija
 (Dvorana 1. krila, IRB)

17:00 - 17:15

Konačna diskusija i pitanja

17:30

Odlazak sa Instituta Ruđer Bošković 

Kontakt

Vuko Brigljević, dr.sc.

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 457 1318
Interni broj:
1868

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.