Prijeđite na glavni sadržaj

Što pokreće Rakovu maglicu?

28.3.2012.

Teleskopima MAGIC opažen je pulsar na dosad najvišim energijama čime je postavljen novi izazov za teorijska objašnjenja mehanizma zračenja.

Što pokreće Rakovu maglicu?

Grafika: NASA, ESA, J. Hester, A. Loll, CXC,
SAO, F. Seward et al., kolaboracija MAGIC.

Pulsar koji se nalazi u središtu slavne Rakove maglice pršti energijom. To je upravo potvrdila kolaboracija MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov) koja upravlja s dva velika teleskopa na kanarskom otoku La Palmi.

Pomoću teleskopa MAGIC, pulsar je opažan u području gama-zraka na energijama iznad 50 GeV, koje su nedostupne većini instrumenata za visoke energije te su detektirani periodični pulsevi na energijama do 400 GeV, što je 50 do 100 puta viša energija nego što predviđaju dosadašnji teorijski modeli.

Središnja zvijezda u Rakovoj maglici je neutronska zvijezda, jedan od najbolje proučenih pulsara, koji napravi 30 okretaja u sekundi te ima vrlo jako magnetsko polje, 100 milijuna Tesla – 1000 milijardi puta jače od Zemljinog magnetskog polja. Pulsar i maglica su udaljeni oko 6000 svjetlosnih godina od Zemlje, nalaze se u zviježđu Bika, a ostatak su supernove koja je eksplodirala u ljeto 1054. godine i mjesecima bila vidljiva golim okom čak i tijekom dana.

Na inicijativu prof. dr. Daniela Ferenca (trenutno na UC Davis Kalifornija), koji je jedan od pionira visokoenergijske gama-astronomije u Europi, hrvatski znanstvenici okupljeni u Croatian MAGIC Consortium su 2008. godine postali članovi kolaboracije MAGIC.

Kozmički svjetionik: Rakov pulsar emitira pulseve gama-zraka maksimalne izmjerene energije od 400 GeV. To su 50-100 puta veće energije nego što predviđaju teorije. Slika prikazuje pulsnu emisiju izmjerenu sustavom teleskopa MAGIC (grafika: S. Klepser, kolaboracija MAGIC).

Grafika: S. Klepser, kolaboracija MAGIC.

Hrvatsku grupu u projektu MAGIC, čine znanstvenici iz tri hrvatske institucije: Sveučilišta u Rijeci (dr. Dijana Dominis Prester i Tomislav Terzić, asistent), Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu (dr. Daniel Ferenc, dr. Dario Hrupec, dr. Tihomir Surić i Iva Šnidarić, znanstvena novakinja) te Sveučilišta u Splitu (dr. Nikola Godinović, dr. Damir Lelas i dr. Ivica Puljak).

Hrvatska je grupa ovom važnom rezultatu doprinijela sudjelovanjem u prikupljanju podataka, svakodnevnoj provjeri kvalitete prikupljenih podataka (za vrijeme opažanja Rakove maglice i pulsara) i preciznosti vremenske baze koja je nužna za precizno mjerenje periodičnosti i trajanja pulseva gama-zraka. Znanstvena novakinja Iva Šnidarć je sudjelovala i u provjeri metoda analize.

Kontakt:

Tihomir Surić, dr.sc.

T

S

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1208
Interni broj:
1365

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.