Prijeđite na glavni sadržaj

Strani istraživači žele raditi u Hrvatskoj

20.8.2009.
Strani istraživači žele raditi u Hrvatskoj

Među stranim znanstvenim istraživačima posljednje vrijeme vlada sve veće zanimanje za rad u hrvatskim znanstvenim ustanovama, izjavio je ravnatelj Uprave za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) Hrvoje Meštrić.

MZOŠ od prošle godine omogućava stranim znanstvenicima da se i bez radne dozvole zaposle na sveučilištima, te u javnim i privatnim institutima i tvrtkama. "Ta mogućnost pruža se stranim znanstvenicima od listopada prošle godine te je dosad zaposleno 11 znanstvenih istraživača na zagrebačkom Sveučilištu, Institutu Ruđer Boškovć te na riječkom Sveučilištu", izjavio je Meštrić za Hinu.

Radi privlačenja stranih znanstvenika i uključivanja Hrvatske u europski istraživački prostor, nedavno je otvoren Hrvatski uslužni centar za mobilnost istraživača (EURAXESS). Po Meštrićevim riječima, to je kontakt-točka za uključivanje stranih istraživača na hrvatska sveučilišta i institute.

U Hrvatskoj su se dosad zaposlili znanstveni istraživači iz Nizozemske, Portugala, Kine, Indije, Rusije, Finske, Australije, Njemačke, BiH i Kosova. Svrha je, dodao je Meštrić, povećati broj znanstvenika u Hrvatskoj, poglavito u privatnom sektoru, jer je to osnova za konkurentnost i gospodarski razvoj. Kad je riječ o broju znanstvenika, Hrvatska je ispod europskog prosjeka. U ukupnom broju zaposlenih ima 0,96 posto znanstvenika, a prosjek EU-a je 1,44 posto. (Hina)

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.