Prijeđite na glavni sadržaj

Strateški sastanak o procjeni mogućnosti ulaska Hrvatske u članstvo CERN-a

23.11.2009.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) će se 27. studenoga 2009. godine održati Strateški sastanak koji zajednički organiziraju IRB i CERN (Europska organizacije za nuklearna istraživanja) s ciljem procjene mogućnosti ulaska Republike Hrvatske u članstvo CERN-a. Ovaj će sastanak po prvi puta na Institutu Ruđer Bošković okupiti visoke predstavnike vlade i relevantnih ministarstava u RH te nadležnih državnih institucija, uvažene čelnike CERN-a kao i vodeće predstavnike hrvatske znanstvene i akademske zajednice, gospodarstva i zdravstva te ih potaknuti na raspravu o mogućnostima koje bi se hrvatskim članstvom u CERN-u otvorile za hrvatsku znanost, obrazovanje i gospodarstvo.

CERN, Europska organizacija za nuklearna istraživanja, jedan je od najvećih istraživačkih centara u svijetu u kojem se provode bazična istraživanja s ciljem razumijevanja temeljne strukture materije, korištenjem velikih akceleratora koji se ubrajaju među najveće i najkompleksnije znanstvene instrumente današnjice. CERN je osnovan 1954. godine, a danas uključuje 20 država članica iz Europe i zapošljava preko 2 000 vrhunskih znanstvenika i stručnjaka u područjima fizike iz različitih zemalja diljem svijeta. Iako pojedini hrvatski znanstvenici već više od 20 godina aktivno sudjeluju u istraživanjima i eksperimentima koji se vrše na CERN-u, a čak nekoliko grupa znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišta u Splitu sudjeluju u LHC programu (Large Hadron Colider), jednom od najvećih znanstvenih projekata našeg vremena, činjenica da Hrvatska nije članica CERN-a ograničava mogućnosti sudjelovanja hrvatskih znanstvenika i gospodarstvenika u projektima koje financira CERN.

'Ulazak Hrvatske u članstvo CERN-a omogućio bi ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, veću kvalitetu edukacija i istraživanja hrvatskih znanstvenika te povećanu mobilnost znanstvenika i stručnjaka. Posebice je važno otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske tvrtke iz područja softverske, građevinske, elektrotehničke industrije i zdravstva. Upravo zato Institut Ruđer Bošković je u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Rijeci te nekim vodećim hrvatskim tvrtkama odlučio organizirati ovaj strateški sastanak', izjavila je dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica IRB-a.

Čelni ljudi CERN-a prof. dr. sc. Felicitas Pauss, direktorica Ureda za vanjske poslova CERN-a, dr. sc. Domenico Campi, nekadašnji voditelj projekta magneta za CMS eksperiment, dr. sc. Tadeusz Kurtyka, savjetnika za države nečlanice te dr. sc. Hartmut Hillemanns iz Ureda za prijenos znanja i tehnologija predstavit će sudionicima misiju, aktivnosti i planove CERN-a za nadolazeće razdoblje te ih upoznati s postupkom prijave u članstvo CERN-a. Posebno zanimljivo bit će izlaganje dr. sc. Borisa Pukla, pomoćnika ravnatelja za vanjske poslove iz slovenskog Jožef Štefan Instituta, koji će govoriti o tome zašto se Slovenija nalazi na putu u članstvo CERN-a te o iskustvu Slovenije s postupkom prijave u članstvo.

Sastanak će završiti okruglim stolom na kojem će se raspravljati o implikacijama, obvezama i mogućnostima koje bi se hrvatskim članstvom u CERN-u otvorile za hrvatsku znanost, obrazovanje i gospodarstvo. Važno je istaknuti kako bi zaključci ovog okruglog stola trebali ponuditi okvir za buduće strateške smjernice koje bi trebale olakšati proces hrvatskog učlanjenja u CERN.

Strateški sastanak o procjeni mogućnosti ulaska Hrvatske u članstvo CERN-a

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.