Prijeđite na glavni sadržaj

Superračunalo BURA i način upotrebe

15.7.2019.

Na IRB-u je u petak 12.7.2019. godine održano predavanje o karakteristikama superračunala BURA i načinu pristupa za znanstvenike s IRB-a. Nakon uvodne riječi ravnatelja IRB-a dr. sc. Davida Smitha, predavanje su održali prof. dr. Lado Kranjčević i Gordan Janeš iz Centra za napredno računanje i modeliranje Svučilišta u Rijeci koji su ruđerovcima predstavili karakteristike superračunala BURA, trenutno dostupan i budući softver te ukazali na mogućnosti uporabe superračunala u njihovom znanstvenom radu.

Podsjetimo se, superračunalo Bura temelji se na poslužiteljima Bull DLC B720, koji se hlade vodom. Sastoji se od 288 čvorova. Svaki čvor ima po dva Intelova procesora E5-2690 v3, što čini sustav od ukupno 6912 procesorskih jezgri ukupne snage 239,64 Teraflopsa (mjereno prema Rmaxu). Bura ima više od 18 terabajta radne memorije i diskovne sustave kapaciteta 850 terabajta. Brzu komunikaciju među komponentama super-računalnog klastera Bura osigurava mrežni sustav Mellanox Infiniband FDR 56GB. Navedene tehničke specifikacije čine Buru najsnažnijim superračunalom u Hrvatskoj i Adriatic regiji koje znanstvenicima i studentima omogućuje dodatnu edukaciju, biotehnološka istraživanja i znanstveni rad.

Znanstvenici IRB- a mogu zatražiti testni pristup preko adrese hpc@uniri.hr, a informacije su dostupne na poveznici www.hpc.uniri.hr/hr/

Dodatne informacije o pripremi softvera i pristupu moguće je dobiti i od dr. sc. Draska Tomića iz Centra za informatiku i računarstvo IRB-a (drasko@irb.hr ).

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.