Prijeđite na glavni sadržaj

Suradnja s tvrtkama u istraživanju i proizvodnji mikroalgi

10.6.2020.
Suradnja s tvrtkama u istraživanju i proizvodnji mikroalgi

dr. sc. Natalija Topić Popović (IRB), dr. sc Rozelindra Čož Rakovac (IRB), direktorica MarinaLab Opus d.o.o.  Rosa Ferinčević (s lijeva na desno)

Razvoj novih pristupa, inovativnih metoda i tehnologija za istraživanje i proizvodnju mikroalgi temeljni je cilj sporazuma o suradnji koje je Institut Ruđer Bošković (IRB) sklopio s tvrtkama MarinaLab Opus d.o.o. i Adriatic Algae Biotech d.o.o, u okviru projekta 'BIO-ECOnomy Research Driven Innovation - BIOECO-R.D.I.' koji se provodi u sklopu Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje.

Mikroalge predstavljaju jedinstveni izvor bioaktivnih spojeva širokog spektra bioloških aktivnosti s antimikrobnim, antitumorskim, antivirusnim, antioksidacijskim učincima, a djeluju povoljno i na rast te kao potpora imunosnom sustavu. Mogu se koristiti u farmaceutskoj, prehrambenoj, kozmetičkoj i agrokemijskoj industriji te akvakulturi.

S obzirom na činjenicu da je Jadransko-jonska regija identificirana kao područje značajnog i neiskorištenog potencijala za proizvodnju biomase iz otpada i nusproizvoda ribarstva, akvakulture i riboprerađivačke industrije, cilj je znanstvenika okupljenih na interregionalnom projektu BIOECO-R.D.I. potaknuti multifunkcionalnost, tehnološke inovacije i međusektorsku integraciju dionika koji koriste biomasu.

U tom smislu MarinaLab Opus d.o.o. i Adriatic Algae Biotech d.o.o. koji su specijalizirani za proizvodnju medicinskih proizvoda, kozmetike, kozmetike s posebnom namjenom te dodataka prehrani pokazali su se kao prirodan partner znanstvenicima.

''U suradnji s našim partnerima, mi ćemo kapacitete, tehnologiju i znanje znanstvenika okupljenih u Znanstvenom centru izvrsnosti za bioprospecting mora na IRB-u  (Centar BioProCro) usmjeriti na razvoj inovativnih metoda, tehnika i alata za prepoznavanje najnovijih izazova u istraživanju mikroalgi za njihovu primjenu upravo u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.'' – istaknula je voditeljica Centra BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac.

''Sporazumi o suradnji sklopljeni s tvrtkama MarinaLab Opus d.o.o. i Adriatic Algae Biotech d.o.o. korak su naprijed u partnerstvu znanosti i gospodarstva usmjerenom ka prijenosu znanja i razvoju novih proizvoda iz biomase algi.''– naglasila je voditeljica projekta BIOECO-R.D.I. dr. sc. Natalija Topić Popović.

dr. sc. Rozelindra Čož Rakovac, direktor Adriatic Algae Biotech d.o.o. Luka Dobrović, dr. sc Natalija Topić Popović, 

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.