Prijeđite na glavni sadržaj

Svečana proslava 60. obljetnice Instituta Ruđer Bošković

9.6.2010.
Svečana proslava 60. obljetnice Instituta Ruđer Bošković

Svečanost prigodom obilježavanja 60. obljetnice Instituta Ruđer Bošković (IRB), najvećeg hrvatskog i jednog od vodećih multidisciplinarnih istraživačkih instituta u Jugoistočnoj Europi u području prirodnih znanosti, će se održati u srijedu 9. lipnja 2010. godine, u 11 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (Trg Stjepana Radića 4, Zagreb) pod visokim pokroviteljstvom prof. dr. sc. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske i gđe Jadranke Kosor, dipl. iur., predsjednice Vlade Republike Hrvatske.

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski danas je obilježena 60. obljetnica rada najveće hrvatske znanstvene ustanove, Instituta Ruđer Bošković (IRB).

IRB je osnovan 1950. godine na inicijativu akademika Ivana Supeka i suradnika, koji su predložili da institut nosi ime po poznatom hrvatskom fizičaru Ruđeru Boškoviću. IRB je danas najveći hrvatski multidisciplinarni istraživački institut u području prirodnih znanosti te jedan od vodećih u Jugoistočnoj Europi. Zapošljava oko 900 djelatnika, a više od 550 njih su znanstvenici, od kojih je 229 znanstvenih novaka. Znanstvenici IRB-a aktivni su na području fizike, kemije, molekularne biologije, medicine, ekologije, istraživanja mora te računarstva.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je uz premijerku Jadranku Kosor pokrovitelj proslave, rekao je kako je sve ono što je IRB radio od iznimnog značaja za Hrvatsku. Dodao je i kako bi trebala postojati bolja povezanost obrazovnog procesa, znanosti i gospodarstva. Znanosti je ono na čemu ne bi trebalo štediti, jer time štedimo na svojoj budućnosti, poručio je Josipović.

Ravnateljica IRB-a Danica Ramljak podsjetila je, među ostalim, kako je IRB u istraživanju raka vodeća hrvatska institucija, kao i da je prvo računalo u Hrvatskoj napravljeno u IRB-u, odakle je poslan i prvi e-mail iz Hrvatske. Najavila je i neovisnu međunarodnu evaluaciju, te rekla kako IRB čini šest posto ukupne akademske zajednice u Hrvatskoj.

Ministar znanost, obrazovanja i športa Radovan Fuchs najavio je uskoro novi zakon o znanost za koji, kako je kazao, je siguran da će dodatno pospješiti nastojanja IRB-a u daljem restrukturiranju. Cilj nam je učiniti hrvatski znanstveno-istraživački sustav relevantnim na svjetskoj razini, poručio je ministar Fuchs.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.