Prijeđite na glavni sadržaj
IRB predstavlja najmoderniji konfokalni mikroskop vrijedan 5 milijuna kuna

Svečano otvaranje centra za konfokalnu mikroskopiju na 'Ruđeru'

19.2.2014.
Svečano otvaranje centra za konfokalnu mikroskopiju na 'Ruđeru'

Svečano otvaranje centra za konfokalnu mikroskopiju na Institutu Ruđer Bošković (IRB), najveće buduće infrastrukturne platforme te vrste u Republici Hrvatskoj (RH) održat će se 27. veljače 2014. godine u dvorani III. krila IRB-a, Bijenička cesta 54, s početkom u 9:00 sati.

Mikroskopijski centar IRB-a odnedavno je opremljen konfokalnim mikroskopom Leica SP8 X FLIM koji predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u području biooslikavanja u RH. Riječ je o instrument vrijednom više od 5 milijuna kuna koji će osim znanstvenicima 'Ruđera' biti na raspolaganju široj znanstvenoj i akademskoj zajednici te industriji.

Konfokalni laserski pretražni mikroskop je svjetlosni mikroskop koji služi promatranju i snimanju živih i neživih mikroskopskih uzoraka pomoću fluorescencije i u reflektiranom svjetlu. Ovaj konfokalni mikroskop najnovije generacije opremljen je hibridnim detektorima poboljšane osjetljivosti te pruža mogućnost kontinuirane pobude u vidljivom spektralnom području i određivanja vremena života fluorescencije u uzorku (FLIM).

Prvenstveno će se koristiti u istraživanjima u staničnoj biologiji, a osim biologa i biomedicinara njime će se koristiti i kemičari i fizičari.

"Istraživanja u našoj grupi usmjerena su na mehanizme kretanja stanica. U tim istraživanjima nam je važno imati što više informacija o fluorescentnim probama i njihovoj dinamici u stanicama. Mi smo i  
ranije koristili mikroskopiju u našim istraživanjima, međutim došli smo do granica mogućnosti starih instrumenata, što nam je onemogućavalo daljnji napredak u istraživanju. S novim instrumentom koji ima puno bolje karakteristike, odnosno veću osjetljivost detekcije kao i fleksibilnost u području pobude fluorescencije, mi možemo puno preciznije i s boljom vremenskom i prostornom rezolucijom istražiti dinamičke procese u živim stanicama.'' – objasnio je prof. dr. sc. Igor Weber, voditelj mikroskopijskog centra IRB-a.

Leica SP8

Mikroskop će se koristiti u istraživanjima u staničnoj biologiji, a osim biologa i biomedicinara njime će se koristiti i kemičari i fizičari.

Važnu ulogu u razumijevanju dinamičkih procesa u stanicama, kao što su stanična dioba ili razni metabolički procesi, ima praćenje proteina u stanicama.

''Srž dijela našeg istraživanja za kojeg koristimo mikroskopiju sastoji se u tome da pomoću fluorescentnih proba označavamo proteine u stanicama. Pritom na proteine koji se produciraju u stanicama pomoću molekularno-bioloških metoda pričvrstimo svijetleće molekule. One nam dakle služe kao minijaturne lampe i osvjetljavaju specifične proteine u živim stanicama kako bi ih mogli pratiti pomoću konfokalnog mikroskopa.

Upravo uz pomoć ovih metoda i zahvaljujući novom instrumentu možemo odrediti ne samo koji se proteini nalaze u stanici, već gdje se nalaze i što rade, a ta nam je informacija izuzetno važna za razumijevanje bazičnih bioloških procesa.'' – zaključio je dr. Weber.

U sklopu Svečanog otvaranja mikroskopijskog centra osim predavanja koja će pored domaćih održati i inozemni stručnjaci dr. sc. Jan Pala iz Akademije znanosti u Pragu te dr. sc. Irmtraud Steinmetz iz Leica Microsystems iz Mannheima koji će dati pregled najnovijih smjerova u razvoju moderne opreme za svjetlosnu mikroskopiju, kao i primjere njene primjene u staničnoj biologiji, sudionici će dobiti neposredan uvid u opremu tijekom kraćih demonstracijskih prikaza na samom instrumentu.

Instrument je nabavljen je u okviru FP7 REGPOT projekta InnoMol: Enhancement of the Innovation Potential in SEE through new Molecular Solutions in Research and Development.
InnoMol je infrastrukturni projekt IRB-a s najvećim proračunom u području prirodnih znanosti u Republici Hrvatskoj koji je u cjelokupnom iznosu od gotovo 4.8 milijuna eura na raspolaganju IRB-u za uspostavu suvremene istraživačke infrastrukture u kadru i opremi.

Ulaganja u kapitalnu opremu neophodna su razvoj hrvatske znanosti, konkuriranju na kompetitivnoj europskoj znanstvenoj sceni te jačanju suradnje s gospodarstvom. Vjerujemo da će ovakva kapitalna ulaganja u infrastrukturu i opremu unaprijediti kvalitetu i dostupnost istraživanja, opreme i ekspertiza na IRB-u široj hrvatskoj akademskoj zajednici i gospodarskim subjektima te doprinijeti kvalitetnoj integraciji IRB-a u Europski istraživački prostor (ERA) kao vrhunskog znanstvenoistraživačkog centra.

Program događanja

This project has received funding from the European Union’s Seventh Programme for research, technological development and demonstration.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.