Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano otvoren IRB-ov Centar za moderna predklinička istraživanja

2.12.2011.
Svečano otvoren IRB-ov Centar za moderna predklinička istraživanja

dr. sc. Alfred Švarc u razgovoru s novinarima

Danas je na Institutu Ruđer Bošković ministar znanosti obrazovanja i športa RH (MZOŠ), dr. sc. Radovan Fuchs svečano otvorio Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku IRB-a. To je prvi PET/CT centar za predklinička istraživanja u regiji koji će omogućiti nova, in vivo znanstvena istraživanja u području tumora, kroničnih degenerativnih bolesti, te praćenja metaboličkih tokova širokog spektra radioizotopima markiranih bioaktivnih tvari u živom organizmu. 

Otvorenjem ovog centra Hrvatska staje uz bok Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Finskoj – europskim zemljama koje uz znanstveno-istraživački rad u području istraživanja tumora, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa, omogućuju korištenje metoda molekularne i nuklearne dijagnostike i komercijalnim korisnicima poput farmaceutske industrije, kojima su one neophodne za praćenje razvoja i testiranje novih lijekova.

Podsjećamo da je u svibnju ove godine u prostorije Centra postavljena 400.000 eura vrijedna kapitalna oprema – mini PET kamera za male laboratorijske životinje, koja je kupljena kreditom Svjetske banke, u okviru Science & Technology (S&T) projekta financiranog od strane MZOŠ-a.

Otvaranjem Centra za nuklearnu molekularnu dijagnostiku IRB-a, Hrvatska se pridružuje državama Europe kojima ova moderna tehnologija uz komercijalnu proizvodnju radiofarmaceutika i radioizotopa za potrebe kliničke PET/CT dijagnostike ljudskih tumora u Hrvatskoj omogućuje kompetitivna, moderna predklinička istraživanja koja otvaraju mogućnosti za uspostavljanje suradnje s vodećim farmaceutskim kućama i znanstvenim institucijama Europe.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.