Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano predstavljanje ERC projekata

21.4.2015.
Svečano predstavljanje ERC projekata

Na IRB-u će se u petak 24. travnja 2015. godine s početkom u 11:00 sati u dvorani III. krila IRB-a, Bijenička 54 održati svečano događanje 'ZNANSTVENI OSKARI NA IRB-u' povodom predstavljanja dva prestižna projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedna preko 3,5 milijuna eura dodijeljena dr. sc. Ivi Tolić i dr. sc. Ani Sunčani Smith, znanstvenicama IRB-a. 

Događanje je namijenjeno predstavnicima medija i gostima po pozivu.

Kolege novinari se pozivaju da osiguraju akreditacije elektronskom prijavom na: http://goo.gl/pBuluX

Cilj je ovog događanja predstavnicima medija te ključnim dionicima IRB-a prezentirati dva ERC projekta s naglaskom na inovativnost istraživanja i izvrsnost kandidata.

Pored toga, sudionike ćemo podsjetiti tko su prijašnji hrvatski dobitnici ovog prestižnog financiranja te se osvrnuti na značenje ERC projekata u Europskoj uniji i potporu koju nositelji ovog 'Znanstvenog Oskara' imaju u drugim EU zemljama od svojih matičnih institucija i država. 

Europsko istraživačko vijeće neovisno je znanstveno-istraživačko tijelo koje čini 21 ugledni europski znanstvenik. Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada, a posebno se potiču istraživanja koja bi trebala dovesti do napretka na granicama spoznaje. Od četiri projekta koja su dodijeljena hrvatskim znanstvenicima, IRB drži polovicu.

Prvi projekt Europskog istraživačkog vijeća na IRB donosi dr. sc. Ana Sunčana Smith kojoj je prošle godine dodijeljeno 1,5 milijuna eura za projekt 'Biološke membrane na djelu: 'Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta'. Od rekordnih 3329 prijava, projekt dr. Smith odabran je za financiranje uz još 286 prijedloga. Projekt je započeo početkom 2014. godine na Institutu za teorijsku fiziku na Sveučilištu u Erlangenu-Nürnbergu, a potom ga dr. Smith seli na Institut Ruđer Bošković gdje sredstvima projekta uređuje istraživački prostor za svoje suradnike te zapošljava tim mladih znanstvenika od kojih je čak troje povratnika iz Njemačke.

Znanstveni tim prof. Smith će se sljedećih pet godina baviti istraživanjem membrana u živim stanicama. Namjera im je proširiti dosadašnje spoznaje o procesima koji povezuju fiziku, biologiju i znanost o materijalima. Rezultati do kojih bi znanstvenici mogli doći u budućnosti će unaprijediti razvoj novih lijekova i terapija. 

Zahvaljujući dr. sc. Ivi Tolić ove godine je po prvi puta u Hrvatsku stigao i 'ERC Consolidator Grant' koji je Europska komisija namijenila izvrsnim glavnim istraživačima u razdoblju karijere dok još jačaju vlastiti nezavisni istraživački tim ili program. 

Od zaprimljenih 2528 prijava ERC je izabrao 372 projekta, a u ovo izvrsno društvo odabrana je i znanstvena savjetnica IRB-a dr. Iva Tolić, dobitnica brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja i odlikovanja među kojima su i odlikovanje Reda Danice Hrvatske,  prestižna europska nagrada za doprinos u područje znanosti o životu - European Life Science Award, nagrada Europskog biofizičkog društva, a prošle godine jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell, povodom obilježavanja 40. godišnjice, svrstao je dr. Tolić u 'generaciju budućnosti'- među 40 najboljih mladih svjetskih biologa.

Dr. Ivi Tolić dodijeljena su sredstva za projekt 'Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore' u iznosu od preko 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina. Zahvaljujući ERC sredstvima dr. Tolić će na IRB-u osnovati vlastitu istraživačku grupu, opremiti laboratorij vrhunskom opremom kako bi mogla doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica koje bi mogle poslužiti u razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih ili kancerogenih bolesti.

Europska komisija prepoznala je znanstvenu izvrsnost, predanost i inovativnost dr. Tolić i dr. Smith te ih uvrstila u elitno znanstveno društvo dodijelivši im ERC projekte i nagradila ih izdašnim sredstvima, nadamo se da će hrvatske institucije i mediji podržati početak ova dva prestižna projekta i znanstvenike čiju je izvrsnost prepoznala i potvrdila Europska unija i međunarodna zajednica.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.