Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano predstavljanje projekta PaRaDeSEC

Trenutno najveći projekt iz programa OBZOR 2020 Europske unije u Hrvatskoj
11.9.2015.
Svečano predstavljanje projekta PaRaDeSEC

Svečano predstavljanje, trenutno najvećeg projekta iz programa OBZOR 2020 Europske unije u Hrvatskoj, projekta PaRaDeSEC održat će se u ponedjeljak 14. rujna 2015. s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB), Bijenička 54.

Na događanje su, uz predstavnike medija, pozvani čelnici znanstveno-akademskih institucija u RH, predstavnici resornih ministarstva i Vlade te budućih partnera iz industrije, a za sada su svoj dolazak potvrdili, između ostalih, i ministar Vedran Mornar, prof. dr. Valter Boljunčić, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu u Hrvatskom saboru te prof. dr.  Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o projektu ''Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia'' (PaRaDeSEC - http://paradesec.irb.hr/) vrijednom čak 2.5 milijuna eura koji će Institutu Ruđer Bošković omogućiti zapošljavanje vrhunskih svjetskih stručnjaka, a Hrvatskoj da postane svjetski relevantan čimbenik u razvoju modernih detektora, senzora i elektroničkih uređaja za njihovu uporabu i naprednih materijala za izgradnju takve istraživačke opreme.

Akreditacije

Događanje je namijenjeno medijima i uzvanicima isključivo po pozivu. Osigurajte akreditacije elektronskom prijavom.

Projekt PaRaDeSEC je kruna višedesetljetnog sustavnog rada znanstvenika IRB-a prema uspostavi izvrsnosti u polju detektora i senzora te naprednih materijala, a izgrađen je na čvrstom temelju kojeg čini preko deset velikih europskih, japanskih i američkih kompetitivnih projekata, te bliska suradnja s vrhunskim hrvatskim i svjetskim tvrtkama.

Ovaj projekt će koristiti i konsolidirati sve inicijative na IRB-u u području razvoja detektora, senzora i naprednih materijala, a ključan faktor uspjeha bit će i bliska suradnja sa svim vezanim hrvatskim institucijama u tim poljima.

Projekt će blisko surađivati i sa Centrom izvrsnosti za napredne materijale i senzore kojeg tvori IRB zajedno s Institutom za fiziku. Kroz PaRaDeSEC će Republika Hrvatska (RH) moći ostvariti puno jači znanstveni i tehnološki utjecaj na vrhunske institucije kao što je CERN, gdje će RH moći samostalno razviti vlastiti detektorski sustav.

Pored toga, projekt PaRaDeSEC otvara mogućnost da RH od Europske unije dobije 400 milijuna eura vrijedno istraživačko postrojenje za razvoj materijala za fuzijski reaktor. Osim toga, na ovaj  projekt će se neposredno nadograditi i O-ZIP, najveći strukturni projekt IRB-a vrijedan oko 60 milijuna eura koji će započeti 2018. godine.

Pored navedenih znanstvenih ekspertiza i izvrsnosti, infrastrukture te referenca u ostvarenom broju EU projekata, jedan od ključnih razloga zbog kojih je IRB dobio ovaj iznimno kompetitivni projekt jest da se IRB obavezao provesti cijelu seriju mjera usmjerenih na jačanje izvrsnosti, a s ciljem da se na IRB-u uspostave onakvi uvjeti kakvi prevladavaju u najboljim zapadnim znanstvenim institucijama.

IRB je od datuma prijave projekta već usvojio brojne takve mjere, a kroz projekt PaRaDeSEC nastavlja s nadogradnjom mjera koje će IRB-u i Hrvatskoj omogućiti puno veću znanstvenu i gospodarstvenu relevantnost u međunarodnoj zajednici.

Program događanja

09:30

Registracija

10:00

Svečano predstavljanje i konferencija za medije (dvorana III. krila)

10:00 - 10:15

Dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a
''Strateška uloga europskih projekata u pozicioniranju IRB-a kao vrhunskog znanstvenog instituta te jačanju statusa RH u Europskom istraživačkom prostoru''

10:15 - 10:30

Dr. sc. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja za znanost i obrazovanje
''Od projekta PaRaDeSEC do svjetski relevantnog Centra za detektore, senzore i elektroniku (CDSE) na IRB-u''

10:30 - 10:45

Dr. sc. Stjepko Fazinić, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte
''Znanstvena i tehnička povezanost PaRaDeSEC-a s ostalim projektima IRB-a''

11:00

Obilazak laboratorija za interakcije ionskih snopova

11:00 - 11:30

Obilazak i izjave za medije

11:30 - 12:00

Umrežavanje uz osvježenje

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.