Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano predstavljanje projekta "Unaprjeđenje solarnih ćelija i modula kroz aktivnosti istraživanja i razvoja"

20.11.2018.

Institut Ruđer Bošković (IRB) i SOLVIS d.o.o. pozivaju Vas da nam se pridružite na svečanom predstavljanju projekta "Unaprjeđenje solarnih ćelija i modula kroz aktivnosti istraživanja i razvoja" koje će se održati u petak, 23. studenoga 2018. godine s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB), Bijenička 54, Zagreb.

Događanje je namijenjeno predstavnicima medija s akreditacijom te uzvanicima po pozivu. Molimo kolege novinare da se obavezno akreditiraju putem poveznice.  

Cilj je događanja uvaženim gostima i predstavnicima medija predstaviti projekt u sklopu kojeg će znanstvenici s IRB-a u suradnji s timom iz tvrtke SOLVIS d.o.o. razviti nove, efikasnije solarne module. 

Transfer znanja u industriju

Ovaj projekt je primjer uspješnog povezivanja znanosti i industrije i to korištenjem sredstava iz fondova Europske unije, a kojima se financiraju znanstvena istraživanja i razvoj inovativnog proizvoda te njegovo plasiranje na tržište.

Projekt je vrijedan preko 14 milijuna kuna i financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja" (IRI), a kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG- BICRO).

Primarni cilj ovog projekta je razvoj novih solarnih modula veće efikasnosti od postojećih primjenom najnovijih rezultata znanstvenih istraživanja u kreiranju industrijskog proizvoda. U širem kontekstu, cilj projekta je uspostaviti suradnju IRB-a i tvrtke SOLVIS d.o.o. kroz koju bi se s jedne strane ojačao kapacitet za istraživanje i razvoj u neposrednoj proizvodnji, a s druge pojačalo usmjerenje znanstvene institucije prema projektima transfera znanja u industriju i društveno korisne proizvode.

Nositelji ovoga projekta su naši partneri iz industrije, tim stručnjaka iz tvrtke Solvis d.o.o., koji imaju ključnu ulogu u primjeni znanstveno-tehnoloških inovacija znanstvenika IRB-a na proizvodne procese, a osobito formiranje konačnog proizvoda.

Nakon uvodnih pozdrava i predstavljanja projekta, predstavnike medija očekuje obilazak Laboratorija za tanke filmove (magnetronski izvor, uređaj za karakterizaciju solarnih ćelija), Laboratorija materijala za konverziju energije i senzore (magnetronski izvor, kemijski laboratorij) te Laboratorija za optiku i optičke tanke slojeve (elipsometar, uređaj za naparavanje) koji su uključeni u projekt, a gdje će novinari imati priliku uzeti izjave od znanstvenika uključenih u projekt u laboratorijskim uvjetima.

Program događanja

10:00 - 10:15

POZDRAVNI GOVORI

David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB)
Marijana Oreb, članica Uprave Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG- BICRO)
Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta  (MINGO)

10:15 - 10:45

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

Krunoslav Juraić (IRB), voditelj projekta i
Davor Gracin (IRB)
Ivan Vadla, tehnički direktor, SOLVIS d.o.o.

10:30 - 10:45

IZJAVE ZA MEDIJE

11:00 - 11:30

OBILAZAK LABORATORIJA

11:30 - 12:00

DRUŽENJE UZ KAVU I KOLAČE

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.