Prijeđite na glavni sadržaj

The Journal of Physical Chemistry C objavio rad Ruđerovaca

30.6.2014.

Znanstvenici IRB-a doc. dr. sc. Igor Đerđ (corresponding author) i dr. sc. Jasminka Popovic (koautor) iz Zavoda za fiziku materijala u suradnji s kolegama s Yunnan University, Kunming, Kina objavili su znanstveni rad u časopisu The Journal of Physical Chemistry C (IF=4.81).

                                                                                                                                                                                                                          

Rad pod naslovom 'Novel Mixed Phase SnO2 nanorods assembled with SnO2 nanocrystals for enhancing gas-sensing performance toward isopropanol gas' opisuje sintezu   poluvodičkog materijala SnO2 u formi nanoštapića te njegovu primjenu kao aktivnog elementa u senzorima para izopropanola, acetona, fomaldehida i alkohola.

Iako je SnO2 u različitim oblicima i strukturama već testiran kao aktivni sensing-element za različite plinovite spojeve, ovdje se po 1. put dizajnira mješavina dviju kristalnih faza: tetragonski i ortorombski nanokristali SnO2 organizirani u vise strukturne organizacije: SnO2 nanostapici.

Pripremljeni materijali različitog faznog sastava i veličina kristalita testirani su kao plinski senzori prvenstveno izopropanola pri čemu je postignut plinski odziv S=61.5 pri 1000 ppm izopropanola kao testnog plina. Zaključeno je da se veća osjetljivost postiže sintezom SnO2 s većim udjelom ortorombske faze, što je dalje elaborirano sa odnosom prosječne veličine kristalnih zrna i tzv. Debye screening length, dužine koja karakterizira tzv. sloj osiromašenja (depletion layer) prostornog naboja. Ovako pripremljeni   SnO2 senzori u konacnici pokazuju visoki odziv, dobru selektivnost i brzi odziv te kratko vrijeme oporavka nakon izlaganja parama izopropanola.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.