Prijeđite na glavni sadržaj

Tiskan svečani broj časopisa Croatica Chemica Acta

22.12.2009.

Nedavno je iz tiska izašao svečani broj našeg najboljeg znanstvenog časopisa Croatica Chemica Acta na temu 'Od koncepata do kompjuterskih računa i nazad', kojeg su kao gostujući urednici priredili dvojica mladih Ruđerovaca dr. sc. Davor Margetić i dr. sc. Robert Vianello. Među autorima znanstvenih radova nalaze i neka od najvećih imena molekularnih znanosti, a ovaj svečani broj posvećen je prof. dr. sc. Zvonimiru Maksiću, zaslužnom znanstveniku Instituta Ruđer Bošković, za značajne radove u kvantnoj i kompjuterskoj kemiji, a posebice za pionirske doprinose u poimanju fenomena kemijske veze.

Svečani broj časopisa sadrži 35 znanstvenih radova autora iz 22 države s pet kontinenata u kojima su objavljena najnovija istraživanja elektronske strukture molekula s naglaskom na ulogu ideja, koncepata i modela nasuprot masivnih računa na velikim superkompjuterima.

Modeli su okidači velikih računa, jer daju interpretaciju elektronskih svojstava molekula i kemijskih fenomena, pa do željenih rezultata može se doći na ciljani način. Obratno, kompjuterski izleti u nepoznato mogu dovesti do novih koncepata i novih molekularnih sustava s posebnim svojstvima. To je od izuzetne važnosti, jer je kemijska veza temelj većeg dijela nežive i čitave žive materije na molekularnoj i makromolekularnoj razini.

Tiskan svečani broj časopisa Croatica Chemica Acta

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.