Prijeđite na glavni sadržaj

Tribina: “Matične stanice – izazov medicine u 21. stoljeću”

3.4.2012.

Pozivamo vas na tribinu: “Matične stanice – izazov medicine u 21. stoljeću” koja će se održati 11. travnja u 18 sati u predavaonici III. krila.

Tribina: “Matične stanice – izazov medicine u 21. stoljeću”

The source of pluripotent stems cells
from developing embryos. Original work
by Mike Jones for Wikipedia.

Voditelj tribine je prof. dr. Boris Labar. Tribina će započeti predavanjem prof. dr. Drage Batinića „Matične stanice – značajke i funkcija“, nastavit će se predavanjem „Mezenhimske matične stanice“ dr. sc. Mirne Golemović, a na kraju će prof. dr. Boris Labar održati predavanje „Matične stanice – klinička primjena“.

Matične stanice su jedan od važnijih izazova kliničke medicine u 21. stoljeću. Prisutne su u gotovo svim ljudskim tkivima i organima, iako su prvotno nađene u krvotvornom tkivu.

Temeljne značajke matičnih stanica su sposobnost samoobnavljanja i diferencijacija. Diobom iz matičnih stanica nastaju ili iste stanice koje ne gube sposobnost diferencijacije (samoobnavljanje) ili stanice poprimaju zreliji oblik (diferencijacija) iz kojih daljnjim procesima diferencijacije, diobe i sazrijevanja nastaju funkcionalno zrele stanice pojedinih tkiva i organa.

Matične stanice se danas primjenjuju u liječenju niza bolesti u hematologiji, onkologiji, dermatologiji, oftalmologiji i ortopediji.

Tribina je otvorena za građanstvo, a više informacija možete pronaći na stranicama CFI-a.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.