Prijeđite na glavni sadržaj

U Dinarskom kršu nađene dvije nove vrste reliktnog podzemnog školjkaša

20.4.2013.
U Dinarskom kršu nađene dvije nove vrste reliktnog podzemnog školjkaša

Ruđerovke Helena Bilandžija i dr. Helena Ćetković iz Laboratorija za molekularnu genetiku dio su tima hrvatskih biospelologa koji je otkrio dvije do sada nepoznate vrste školjkaša 'živih fosila' u podzemnim vodama Dinarskog krša, koje je ujedno njihovo jedino obitavalište. 

Rezultate istraživanja objavili su u uglednom međunarodnom časopisu Frontiers in Zoology.

Školjkaš kojem su stručnjaci nadjenuli znanstveno ime Congeria jalzici nađen je u podzemnim vodama slivova Like i Kupe, a sestrinska vrsta Congeria mulaomerovici u podzemnim vodama sliva Sane u zapadnoj Bosni. Imenima su posvećene dvojici istaknutih speleologa i suradnika na istraživanju, Branku Jalžiću iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, i Jasminku Mulaomeroviću iz Centra za krš i speleologiju u Sarajevu.

Do novih otkrića znanstvenici su došli isključivo zahvaljujući novim metodama molekularne biologije jer su tradicionalne metode raščlambi uz pomoć oblika ljušture ostale nemoćne. Naime, zbog znatno stabilnijih i vrlo sličnih uvjeta u podzemnim staništima kongerije su izgledom ostale iste, premda su se razvijale izolirano jedne od drugih i genetski odvajale u nove životinjske vrste. Pored otkrića novih vrsta, stručnjaci su uz pomoć molekularnog sata školjki mogli pročitati geološku prošlost i dobiti uvide u zbivanja na Zemljinoj površini i evoluciju veće skupine (porodice Dreissenidae) kojoj kongerije pripadaju, tijekom zadnjih više od trideset milijuna godina.

Više od 30 vrsta kongerija nađeno je u okaminama na području današnje Hrvatske i BiH. Stručnjaci su smatrali da su posve izumrle. Tek sredinom 20. stoljeća nađena je u Popovu polju prva živa kongerija, i to u podzemnim vodama u koje je zašla nestankom Panonskog jezera i uspješno se ondje prilagodila. Analize su pokazale da su se Congeria jalzici i Congeria mulaomerovici razdvojile prije malo manje od milijun godina.

Ovim se otkrićem rod kongerija, jedinih do sada poznatih podzemnih školjkaša na svijetu, za koji se do sredine 20. stoljeća smatralo da je zauvijek izumro, najednom utrostručio.
Ovaj školjkaš veličine oko dva centimetra nađen je na petnaestak podzemnih lokacija Dinarskog krša u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Potvrdio je da je područje Dinarskog krša vodeće u svijetu po podzemnoj biološkoj raznolikosti. Budući da su njegovi rođaci izumrli, stručnjaci ga nazivaju 'živi fosil'.

Kongerija se nalazi na Crvenom popisu špiljske faune Hrvatske u kategoriji kritično ugrožene vrste, a na europskoj razini štiti je Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.