Prijeđite na glavni sadržaj

U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

Kako unaprijediti zdravstvo i medicinu jedno je od najaktualnijih pitanja današnjice. Naš cilj je statupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC) omogućiti poticajan ekosustav da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, liječnika, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj.
24.6.2022.
U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za  digitalne inovacije u zdravstvu

Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu naziv je projekta koji je izvrsno ocijenjen od strane Europske komisije u sklopu programa Digitalna Europa. Riječ je o projektu AI4Health.Cro kojeg će, sudeći prema ocjeni Komisije, Institut Ruđer Bošković (IRB) provoditi s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora.

AI4HEALTH.Cro je neprofitni javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva te kao katalizator za vođenje Europe u zdraviju budućnost. Pri tome se oslanja na ekspertize projektnih partnera u razvoju biomedicinskih inovativnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji i HPC-u, kao i na cijeli spektar usluga poduzetničkih inkubatora, od pisanja projektnih prijava, vođenja projekata, pristupa programima financiranja, a sve kroz snažnu suradnju sa sličnim inicijativama i konzorcijima diljem Europe.

''Zahvaljujem se cijelom konzorciju i svim partnerima s kojima smo marljivo radili na pripremi ovog projekta. Visoke ocjene evaluacije (14 od mogućih 15 bodova, op.a.) koje su projektu dodijelili eksperti Europske komisije, potvrda su da smo obavili dobar posao, ali i sjajna vijest za cjelokupni hrvatski digitalni, zdravstveni i inovacijski ekosustav. Prije svega to donosi priliku za sve one inovatore koji imaju spremna rješenja ili upravo rade na razvoju istih, a trebaju pomoć u razvoju svoje tehnologije od faze testiranja do plasiranja na tržište,'' objašnjava dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica partnera s IRB-a.

dr. sc. Anja Barešić 

Umjetna inteligencija, startupovi i budućnost EU zdravstva 

Svjedoci smo sve bržeg razvoja tehnologija, a paralelno s tehnologijom razvija se i medicina. Dok primjena umjetne inteligencije u biomedicinskim znanostima prati taj korak u razvoju, kada dođe do implementacije, ulazak umjetne inteligencije te primjena HPC rješenja u zdravstveni sektor ne drže korak s ovim rastućim trendovima. 

''Populacija nam je sve starija, statistika kroničnih oboljenja sve je gora, suočeni smo s nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Iz godine u godinu svi ovi problemi sve više opterećuju zdravstveni sustav, što generira potrebu za što bržom primjenom umjetne inteligencije koja nudi mogućnost učinkovitih i uspješnih rješenja kako za pacijente tako i za stručnjake,'' objašnjava dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinike Magdalena i projektna koordinatorica za zdravstvo, te dodaje kako su zdravstveni sustavi Europske unije suočeni s nedostatkom pristupa pametnim digitalnim rješenjima temeljenima na umjetnoj inteligenciji, a uz pomoć kojih bi uspješno mogli adresirati ove probleme.

''Tehnološke tvrtke, inovatori i startupovi nude tehnologije i potencijalna rješenja, a na AI4HEALTH.Cro hubu je da realizacijom ekosustava pomogne u efikasnom transferu tih rješenja u zdravstvenu odnosno medicinsku praksu,'' navodi članica užeg koordinacijskog tima Milly Doolan iz EuroNavigatora, koja je na projektu AI4HEALTH.Cro zadužena za diseminaciju i umrežavanje.  

''Naša uloga je višestruka. S partnerima ćemo uspostaviti svojevrsni hub za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu u kojem ćemo moći napraviti probir kandidata, kojima ćemo omogućiti da testiraju svoju tehnologiju prije većih ulaganja. To obuhvaća različite procjene i simulacije inovacijske i digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razrade i prilagodbe tehnologije potrebama korisnika te, u konačnici, pomoć kod transfera tehnologija. Mi to možemo jer imamo konzorcij koji okuplja partnere iz privatnog i javnog sektora, od tehnoloških tvrtki, inovacijskog centra, poduzetnika, domova zdravlja, pa sve do klinika i donositelja odluka,'' zaključuje dr. Anja Barešić.

Osim IRB-a koji je nositelj projekta, projektni partneri su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu - Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria. 

Projektnom timu slijedi daljnja priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati proračun vrijedan oko tri milijuna eura na razdoblje od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, a zahvaljujući kojem, složni su projektni partneri, Hrvatska ima jedinstvenu priliku pozicionirati se među predvodnike u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije. 

Uz projekt AI4Health.Cro pozitivno su ocijenjeni i projekti Sveučilišta u Rijeci i partnera, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i partnera, te Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije. ''Svima ovom prilikom čestitam i želim puno uspjeha u daljnjem ugovaranju i implementaciji plana projekta,'' izjavila je dr. Barešić.

AI4Health.Cro konzorcij

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.