Prijeđite na glavni sadržaj

U osamdesetoj godini života preminuo akademik Velimir Pravdić

18.1.2011.

S tugom javljamo da je u osamdesetoj godini života, 15. siječnja 2011. godine u Zagrebu preminuo akademik Velimir Pravdić, dugogodišnji istaknuti djelatnik Instituta Ruđer Bošković, osnivač i voditelj laboratorija za elektrokemiju i površinsku kemiju te istaknuti kemičar i stručnjak iz područja zaštite okoliša. Osim što je bio izvanredan znanstvenik akademik Pravdić bio je i moralna vertikala našeg znanstvenog sustava. Njegov odlazak velik je gubitak za hrvatsku znanost i društvo, a osobito za naš Institut.

Akademik Pravdić rodio se 11. kolovoza 1931. godine u Zagrebu. Nakon diplome na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i doktorskog studija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 1956. godine počinje raditi na IRB-u gdje 12 godina kasnije osniva Laboratorij za elektrokemiju i površinsku kemiju. Bio je gostujući redoviti profesor na Lehigh University u SAD-u te dugogodišnji predavač na postdiplomskom studiju Farmaceutskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Organizirao je više međunarodnih ljetnih škola iz područja kemije i međunarodnih znanstvenih skupova iz područja zaštite okoliša. Bio je član i od 1978. do 1981 predsjednik GESAMP-a (skupine stručnjaka Ujedinjenih naroda za znanstvena pitanja zagađivanja mora), a od 1990. godine aktivno je sudjelovao u radu Međunarodne unije za zaštitu prirode – IUCN, najveće i najvažnije svjetske ekološke organizacije. Akademik Pravdić bio je član Hrvatskog kemijskog društva, Hrvatskog biološkog društva, Međunarodne znanstvene asocijacije za površinska i koloidna istraživanja, Međunarodnog elektrokemijskog društva, Hrvatskog prirodoslovnog društva, Hrvatskog energetskog društva te član Savjeta za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlade RH i Savjeta za zaštitu okoliša Vlade RH.

Objavio je preko 120 znanstvenih radova koji su pretežno publicirani u uglednim međunarodnim časopisima.

Posljednji ispraćaj akademika Velimira Pravdića bit će u četvrtak 20. siječnja 2011. u 14.20 sati na zagrebačkom Krematoriju.

U osamdesetoj godini života preminuo akademik Velimir Pravdić

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.