Prijeđite na glavni sadržaj

Unaprjeđivanje mehanokemijske sinteze kombiniranjem mljevenja s drugim izvorima energije

Ovo je prvi rad koji je grupa iz Hrvatske samostalno objavila u časopisu Nature Reviews Chemistry, što govori o poziciji hrvatskih istraživača u ovom modernom području kemije.
13.3.2023.
Unaprjeđivanje mehanokemijske sinteze kombiniranjem mljevenja s drugim izvorima energije

Znanstvenici Laboratorija za održivu i primijenjenu kemiju Instituta Ruđer Bošković (IRB) objavili su pregledni Perspective članak u jednom od najuglednijih časopisa za kemiju Nature Reviews Chemistry, koji pruža kritički osvrt na područje mehanokemije i smjerove u kojem će se područje kretati u budućnosti, a u kojem će kombinacija mehanokemije s drugim izvorima energije, u novim instrumentalnim postavima, dovesti do nove razine kemijske reaktivnosti i voditi ka materijalima nedostižnim konvencionalnim sintetskim načinima.

Mehanokemija se u zadnjih dvadesetak godina pokazala kao inovativna i zelena metoda sinteze raznih materijala. Mehanokemijske reakcije, u kojima se kruti reaktanti melju, prilikom čega se postiže kemijska pretvorba, su često visokih iskorištenja i brzi, te koriste vrlo male količine otapala, a često ne proizvode otpadne nusprodukte. Gotovo su idealne sa sigurnosne i ekološke strane, te ih se naziva kemijom 2.0, jer su potpuno novi način provođenja kemijskih reakcija.

Međutim, obzirom da je njihova uporaba u modernoj kemiji relativno nov koncept, još uvijek malo znamo o njihovim načelima funkcioniranja. Također,  malen je broj komercijalnih uređaja u kojima se ove reakcije mogu odvijati, te oni sami ne nude mogućnosti kontrole reakcijskih uvjeta. Upravo zato su varijable koje možemo kontrolirati u sintezi dosta ograničene.

Najbolji primjer je nešto što je u otopinskoj kemiji standardna procedura – unos različitih vrsta energije u reakciju. Otopinu je jako lako zagrijati, obasjati svjetlom, kroz nju provesti napon ili ultrazvuk da usmjerimo reakciju u željenom smjeru i proizvedemo ciljani produkt, te u tim slučajevima govorimo o termokemiji, fotokemiji, elektrokemiji ili sonokemiji. Mehanokemijske reakcije se pak odvijaju u zatvorenim metalnim ili plastičnim posudama koje se kreću frekvencijom od 30 Hz, te je bez prilagodbe teško primijeniti dodatne unose energije u reakciju.

Instrumenti za mehanokemijsku sintezu iz vlastite radionice

Srećom, kako navode autori rada, Zavod za fizičku kemiju IRB-a ima izvrsnu elektroničku i mehaničku radionicu koju vodi Krešimir Rajaković, a u kojoj se već godinama u suradnji znanstvenika i inženjera razvijaju novi reaktori za mehanokemijsku sintezu i instrumenti koji omogućavaju direktno praćenje ovih reakcija i pružaju uvid u njihove mehanizme.

Znanstvenici IRB-a su stoga jedni od rijetkih u svijetu koji imaju priliku u ovim jedinstvenim reaktorima proučavati utjecaj raznih vanjskih izvora energije, poput toplinske energije i svjetlosnog zračenja na mehanokemijske reakcije. Upravo zato su znanstvenici iz Laboratorija za održivu i primijenjenu kemiju IRB-a bili pozvani od uredništva uglednog časopisa Nature Reviews Chemistry (IF 34.57) napisati pregledni o unaprjeđivanju mehanokemijske sinteze kombiniranjem mljevenja s drugim izvorima energije.

U ovom su radu, pod vodstvom dr. sc. Krunoslava Užarevića, dr. sc. Bahar Karadeniz i dr. sc. Ivane Brekalo, te uz dijeljeno prvo autorstvo mr. sc. Valentine Martinez i dr. sc. Tomislava Stolara, pružili su kritički osvrt na kombinaciju mehanokemije i drugih izvora energije te ponudili viziju smjera u kojem će se mehanokemijska sinteza i instrumentacija kretati u budućnosti.

Pokazali su da uporaba toplinske, električne, svjetlosne i energije zvuka zajedno s mehaničkom energijom mljevenja može dati poznate materijale u puno kraćem vremenu i višem iskorištenju, nego klasične otopinske ili mehanokemijske metode. Osim toga, ovako se mogu pripremiti i potpuno novi materijali koji se inače ne mogu pripraviti. Ovakve kombinirane metode se mogu primijeniti i na velikoj skali, što ukazuje na velik potencijal za kasniju uporabu u industriji.

Ovaj tim je, među ostalim, i prvi put dao ime ovakvim kombiniranim metodama, te se nadaju da će uskoro termini elektro-mehanokemija, foto-mehanokemija, sono-mehanokemija i termo-mehanokemija ući u širu uporabu temeljem ovog preglednog rada.

Ovo je prvi rad koji je grupa iz Hrvatske samostalno objavila u ovako prestižnom i utjecajnom kemijskom časopisu, što govori o poziciji hrvatskih istraživača u ovom modernom području kemije.

Dodatno, prema servisu Altmetrics, koji prati odjek rada u znanstvenoj zajednici, članak je privukao veliku pažnju međunarodne zajednice i trenutno je u gornjih 5 posto od preko 23 milijuna radova koje Altmetrics prati.

Autori su kao ključan faktor istaknuli upravo činjenicu da se ovakve reakcije mogu provoditi samo uz nove i bolje dizajnirane eksperimentalne uređaje, jer komercijalnih opcija još uvijek nema.

''Ističemo da su radovi nekoliko grupa s IRB-a i Sveučilišta u Zagrebu uvršteni u ovaj Perspective kao primjeri uspješne prilagodbe mehanokemijskih reaktora. Suradnja znanstvenika, elektroničara i strojara je stoga ključna u široj primjeni ovih kombiniranih mehanokemijskih metoda i jedan od razloga zašto je Institut Ruđer Bošković trenutno među svjetskim vrhom što se tiče polja mehanokemije'', zaključili su autori.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.