Prijeđite na glavni sadržaj

Uspjeh hrvatsko-austrijske bilaterale

26.2.2010.

Znanstvenice IRB-a dr. sc. Neda Slade i dr. sc. Arijana Zorić iz Laboratorija za molekularnu onkologiju, Zavoda za molekularnu medicinu u suradnji s kolegama iz Medicinskog fakulteta u Innsbrucku i Medicinskog fakulteta u Beču objavili su rad u uglednom časopisu Oncogene. Rad je rezultat uspješne suradnje kroz hrvatsko-austrijski bilateralni projekt 'Mreža p53/p73 u kemorezistenciji. Značaj dominantno negativnih izoformi p73 za osjetljivost na kemoterapeutike'.

U ovom vrijednom znanstvenom radu opisani su novi oblici dobro poznatog tumor supersorskog gena p53. Uz već poznate izoforme, skupina znanstvenika otkrila je da postoje i drugi oblici alternativnog izrezivanja ovoga gena, pri čemu nastaju nove varijante još nepoznatih funkcija. Te varijante dokazane su u 18 od 34 (52,9%) staničnih linija karcinoma jajnika, te u 134 od 245 (54,7%) primarnih tumora jajnika. Premda funkcija ovih varijanti nije još razjašnjena, ustanovljeno je da su neke varijante povezane s lošijim učinkom kemoterapije i predstavljaju prognostički marker za pojavu recidiva i sveukupno smanjeno preživljenje. Nadalje, u istim staničnim linijama i primarnim tumorima karcinoma jajnika određivan je i status gena p73, te ustanovljeno da je u uzorcima s funkcionalnim p53 eksprimirana dominantno negativna izoforma ΔN'p73, što je potvrdilo hipotezu da ekspresija ove izoforme olakšava selekcijski pritisak za mutacijama p53.

Uspjeh hrvatsko-austrijske bilaterale

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.