Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješan izvozni proizvod ZLAIR-a

11.5.2015.
Uspješan izvozni proizvod ZLAIR-a

Proizvodi koje je na međunarodnoj izložbi ASDA 2015 u Splitu nedavno predstavio Zavod za laserska i atomska istraživanja i razvoj IRB-a uspješan su primjer povezivanja prijenosa rezultata istraživanja i razvoja u industriju, što je rezultiralo konkurentnim i kvalitetnim izvoznim hrvatskim proizvodom.

Vojna industrija je jedna od grana u kojoj Hrvatska bilježi konstantan rast izvoza vojne opreme i oružja, a samo prošle godine zabilježen je rast od čak 25 posto izvoza, zaključeno je na nedavno održanoj međunarodnoj izložbi proizvođača naoružanja i vojne opreme "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA".

Ova međunarodna konferencija u Splitu je okupila čak 119 tvrtki te izaslanstva iz 24 zemlje svijeta.

Dio ove uspješne priče su i znanstvenici Zavoda za laserska i atomska istraživanja i razvoj IRB-a, koje vodi dr. sc.  Hrvoje Zorc, a koji su se na izložbi predstavili s nekoliko proizvoda, koji su rezultat intenzivnih istraživačko-razvojnih aktivnosti u Zavodu te su ušli u redovito naoružanje Hrvatske vojske.

Riječ je o proizvodima topnička optička grupa, topnički kompas te ciljnik za hrvatsku jurišnu pušku VHS-1 i VHS-2.

Inovacija optički ciljnik CT-1,5x s integriranom crvenom točkom na jurišnoj pušci VHS rezultat je četverogodišnjeg razvoja ekspertnog tima Instituta Ruđer Bošković u suradnji s tvrtkom HS Produkt i komercijalno je najuspješniji proizvod.

Namjena ciljnika je ugradnja u hrvatske jurišne puške VHS-1 i VHS-2. Po svojim je karakteristikama jedinstven u svijetu i osigurava efikasnu uporabu puške na daljinama do 500 metara.

Odlikuje se malim dimenzijama, optimalnim povećanjem koje omogućuje gledanje s dva oka, čak u uvjetima loše rasvjete i s relativno velikim vidnim kutom. Ciljnik je vodonepropustan te otporan na udare tijekom korištenja, nošenja i transporta. Zbog svojih izvrsnih svojstava prihvaćen je u naoružanje Hrvatske vojske.Za ovaj ciljnik znanstvenici Zavoda za laserska i atomska istraživanja 2012. godine osvojili su srebrnu plaketu na 10. Međunarodnoj  izložbi  inovacija ARCA.

Zavod za laserska i atomska istraživanja i razvoj osnovan je radi temeljnih istraživanja u području lasera i atomske fizike. Vremenom se Zavod razvijao i narastao, a rezultati temeljnih istraživanja počeli su se primjenjivati u različitim područjima pa se danas s pravom može reći da se na Zavodu uz temeljna istraživanja radi istraživanje i razvoj. Glavne aktivnosti su istraživanja u području optičkih svojstava tankih slojeva, dizajn složenih optičkih sustava te primjena nenadziranih tehnika analize podataka.

Primjene se granaju u različita područja od kojih je jedno istraživanje i razvoj u području optomehaničkih i optoelektroničkih naprava primjenom znanja iz područja dizajna složenih optičkih sustava i područja tankih slojeva. Konačni rezultati aktivnosti u području razvoja uređaja na Zavodu LAIR mogu se vidjeti u proizvodima za područje nacionalne sigurnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.