Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješan početak projekta 'Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji'

17.1.2020.
Uspješan početak projekta 'Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji'

ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, dr. sc. Marina Ilakovac Kveder, koordinatorica projekta za IRB i voditeljica Laboratorija za magnetske rezonancije, dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, dekan VUSB-a

U sklopu poziva "Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama" koji se financira iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija'(OPKK), dodijeljeno je dvanaest ugovora fakultetima i javnim ustanovama ukupne vrijednosti skoro 40 milijuna kuna od kojih su preko 33 milijuna kuna bespovratna europska sredstva.

Institut Ruđer Bošković (IRB) zajedno s Institutom za fiziku (IF) partner je Veleučilištu u Slavonskom Brodu (VUSB) na projektu 'Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji' vrijednom skoro tri milijuna kuna. Nakon svečanog potpisivanja ugovora, na IRB-u je u utorak održan prvi partnerski sastanak koji je obilježio uspješan početak projekta.

Bespovratna sredstva na ovom projektu u iznosu od 2. 467 518, 82 kn osigurana su u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru OPKK-a pri čemu je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) upravljačko tijelo odgovorno za upravljanje i provedbu OPKK-a,  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) posredničko tijelo prve razine, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) posredničko tijelo druge razine.

Konačni cilj ovog projekta je istražiti utjecaj načina uzgoja na morfološka i kvalitativna svojstva poljoprivrednih kultura s ciljem izdavanja preporuka za postizanje visokih prinosa u ekološkom načinu proizvodnje prilagođenom klimatskim promjenama u Slavoniji.

Tijekom dvije godine trajanja projekta multidisciplinarni istraživački tim će na izabranim poljoprivrednim kulturama u najranijoj fazi razvoja  (od sjemenke do ploda) pratiti utjecaj klimatsko-meteoroloških uvjeta kao i induciranih stresora na sadržaj kemijskih čimbenika tijekom uzgoja i proizvodnje.

Znanstvenici s IF-a, dr. sc. Slobodan Milošević, dr. sc. Mario Rakić  i dr. sc. Dean Popović bit će odgovorni za aktiviranje vode hladnom plazmom, dok je detekcija slobodnih radikala i paramagnetskih centara induciranih takovim tretmanom promatranih sustava u domeni istraživačkog tima Laboratorija za magnetske rezonancije Zavoda za fizičku kemiju IRB-a: dr.sc. Marine Ilakovac Kveder, dr. sc. Dijane Žilić, dr. sc. Dalibora Merunke, dr. sc. Dejane Carić i dr. sc. Srećka Valića. Molekularno-biološku karakterizaciju biljaka provodit će dr. sc. Dunja Šamec, dr. sc. Branka Salopek Sondi, dr. sc. Ana Smolko i dr. sc. Iva Pavlović iz Laboratorija za kemijsku biologiju Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Uvodna konferencija održana na IRB-u

Prijenos  postupaka iz laboratorijskih u realne poljoprivredne uvjete provest će znanstvenici Veleučilišta u Slavonskom Brodu predvođeni dr. sc. Krunoslavom Mirosavljevićem i dr. sc. Božicom Japundžić Palenkić.

Zahvaljujući projektu nabavit će se vrijedna znanstvena oprema. Na IRB-u će se laboratoriji opremiti sustavom za plinsku kromatografiju s masenim spektrometrom (GC-MS) koji će služiti za razvoj univerzalne platforme za profiliranje metabolita važnih za ljudsko zdravlje u poljoprivrednim proizvodima te signalnim kanalom za  EPR spektrometar vlastite izgradnje kako bi se mogli bolje detektirati slobodni radikali i metalni paramagnetski centri, dok na IF stiže novi visokonaponski izvor i izvor UV svjetla, a VUSB će nabaviti plastenik i ostalu prateću opremu, te klima komoru s fitolampom.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.