Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješna suradnja znanosti i gospodarstva

7.7.2009.
Uspješna suradnja znanosti i gospodarstva

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske g. Stjepana Mesića, a u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, Grada Otočca i Hrvatske gospodarske komore nedavno je održan 6. Znanstveno-stručni skup o autohtonim vrstama krša.

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, Veterinarskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Tehnološkog i poslovno-inovacijskog centra za marikulturu MARIBIC, Sveučilišta u Dubrovniku i Hrvatskoga centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda prezentirali su niz znanstveno-stručnih radova vezanih uz posebnosti ihtiofaune Gacke i drugih rijeka krša s brojnim endemskim vrstama, a raspravljalo se i o akcijskom planu za akvakulturnu djelatnost. Značajan dio Skupa bio je posvećen i riječnim rakovima na čijoj genskoj analizi upravo rade 'Ruđerovi' znanstvenici u Laboratoriju za ihtiopatologiju-biološke materijale.

Znanstveno-stručni skup o autohtonim vrstama krša pokrenut je prije šest godina u okviru manifestacije Dani Gacke. Upravo se iz tog skupa izrodila ideja o osnivanju Centra čiji su osnivači: IRB, HGK, Grad Otočac i Gacka d.o.o. Centar je osnovan 2006. godine. Sljedeće godine Europska komisija odobrila je projekt Pastrve i turisti u okviru programa PHARE u vrijednosti od EUR 630.222,85. Tim sredstvima je obnovljen i opremljen Centar, nabavljena oprema koja je darovana Laboratoriju za ihtiopatologiju-biološke materijale Instituta Ruđer Bošković u vrijednosti od EUR 150.000,00 što je omogućilo početak rada na obnovi ribljeg fonda potočne pastrve i riječnog raka.

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj nedavno je izabrala nekoliko uspješnih primjera koji su posljednjih godina financirani sredstvima iz raznih fondova EU te je projekt Pastrve i turisti uvrstila među uspješne pod nazivom Zajedno za europsko danas i sutra.

Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda uspješan je primjer suradnje znanosti, gospodarstva i lokalne zajednice, koji potvrđuje da znanost može biti nadasve gospodarski zanimljiva, ako je pravilno usmjerena i pod uvjetom da svi akteri spoznaju vrijednosti takve aktivnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.