Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješno zatvaranje kruga kroz interregionalnu suradnju!

Projekt 'BIO-ECOnomy Research Driven Innovation - BIOECO-R.D.I.' provodio se od 2018. do 2020. godine u sklopu Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje
22.2.2022.
Uspješno zatvaranje kruga kroz interregionalnu suradnju!

Bioekonomija je dio ambicioznog plana Europske unije kojim će Europa postati prvi ugljično-neutralni kontinent do 2050. godine. Europa je odredila smjer prema održivom gospodarstvu u cilju smanjenja potreba za novim resursima i zamjenom fosilnog ugljika s obnovljivim ugljikom iz biomase. Unutar gospodarstva promatra kroz proizvodnju biomase te njezinu pretvorbu u proizvode s dodanom vrijednosti poput hrane, krmiva, proizvoda iz biomase i energije iz biomase. BIOECO-R.D.I pozabavio se ovim problemom osmišljavanjem strategije koja bi potaknula bioekonomiju nusproizvoda i otpada iz ribarstva, akvakulture, riboprerađivačke industrije i srodnih područja.

Jadransko-jonska regija identificirana je kao područje s ogromnim neiskorištenim potencijalom biomase iz poljoprivrednog, ribarskog i šumarskog otpada i ostataka. Međutim, bioekonomija nije u potpunosti razvijena u ovoj regiji, što rezultira značajnim kašnjenjem u procesima zelene konverzije, prijenosa tehnologije i međusektorske integracije.

Povrh toga, izazov je bio potaknuti tvrtke da počnu ulagati u ekološki orijentiranu proizvodnju, omogućujući održivi razvoj i rast. Ove probleme adresirao je tim projekta 'BIO-ECOnomy Research Driven Innovation - BIOECO-R.D.I.' koji se provodio u sklopu Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje od 2018. do 2020. godine. U sklopu projekta BIOECO-R.D.I. 2020. godine IRB je sklopio sporazume o suradnji s tvrtkama MarinaLab Opus d.o.o. i Adriatic Algae Biotech d.o.o, s  ciljem razvoja novih pristupa, inovativnih metoda i tehnologija za istraživanje i proizvodnju mikroalgi.

''Upravljanje i prerada nusproizvoda i otpada iz akvakulture i ribarstva, zbog rastućeg obujma proizvodnje, ekološki je, društveni i politički prioritet ne samo u Hrvatskoj nego i u svim zemljama koje iskorištavaju vodene resurse. Kroz projekt BIOECO-R.D.I. cilj nam je bio identificirati i stjecati biogospodarska znanja potrebna za značajnije korištenje postojećeg otpada iz ribarstva, akvakulture, te industrije prerade ribe i školjkaša,'' komentirala je povodom uspješnog okončanja projekta dr. sc. Natalija Topić Popović, voditeljica projekta na IRB-u iz Laboratorija za biotehnologiju akvakulture.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.