Prijeđite na glavni sadržaj

Uspostavljena Europska mreža ionskih akceleratora – SPIRIT

24.3.2009.
Uspostavljena Europska mreža ionskih akceleratora – SPIRIT

Nedavno je u Dresdenu na sastanku međunarodnog konzorcija jedanaest laboratorija koji koriste akceleratorske sustave za istraživanje interakcija ionskih snopova i materijala, putem novog FP7- 'INFRASTRUCTURES' projekta vrijednog 7 milijuna eura, uspostavljena mreža SPIRIT (Support of Public and Industrial Research using Ion Beam Technology). Laboratorij za interakcije ionskih snopova Instituta 'Ruđer Bošković' jedan je od jedanaest vodećih Europskih laboratorija uključenih u Europsku mrežu ionskih akceleratora te je jedini ne EU član SPIRIT mreže. Od ukupnih sredstava dodijeljenih putem FP7 projekta potpore postojećim infrastrukturama na IRB otpada 215 000 eura.

Četverogodišnji projekt poticat će transnacionalni pristup (TNA) eksperimentalnim uređajima s ionskim snopovima uz financiranje troškova gostujućih znanstvenika i domaćih laboratorija. Zajedničke istraživačke aktivnosti (JRA) će promovirati nova područja kao što su: ciljano ozračivanje materijala i živih stanica pojedinačnim ionima, visokorazlučiva analiza površina i tankih slojeva ionskim snopovima, 3-D tomografija, te kemijsko i molekularno oslikavanje.

Cilj je projekta potaknuti suradnju između partnera, razmjenu iskustava i rezultata istraživanja putem tematskih sastanaka i radionica, te na taj način olakšati pristup vanjskim korisnicima. Također, partneri će se usmjeriti na umrežavanje kroz razmjenu te profesionalno i stručno usavršavanje znanstvenog i tehničkog osoblja.

Projekt je službeno započeo početkom ožujka nakon sastanka svih partnera u Forschungszentrum Dresden-Rossendorf (FZD) u Dresdenu. Konzorcij vodi Prof. Wolfhard Moeller iz Rossendorfa, a uz Institut 'Ruđer Bošković' u projekt su uključeni: Universite Bordeaux, CEA i Universite de Pierre et Marie Curie iz Francuske, Univesity of Surrey iz Velike Britanije, University of Leuven iz Belgije, Universitat der Bundeswehr iz Münchena, ITN iz Portugala, ETH iz Zuricha te Josef Stefan Institut iz Ljubljane.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.