Prijeđite na glavni sadržaj

Uz pomoć EU projekta 'ELAN mreža' lakše do tržišta u Latinskoj Americi

Projekt vrijedan 5,5 milijuna eura usmjeren je na plasiranje malih i srednjih tvrtki na tržište Latinske Amerike
7.10.2015.
Uz pomoć EU projekta 'ELAN mreža' lakše do tržišta u Latinskoj Americi

Danas je na IRB-u predstavljen 5,5 milijuna eura vrijedan program Europske unije čiji je cilj omogućiti malim i srednjim tvrtkama izlazak na tržište Latinske Amerike. Riječ je o projektu koji okuplja preko 30 partnera, a u Hrvatskoj je za njegovu realizaciju zadužen upravo Institut Ruđer Bošković (IRB).

Projekt 'ELAN mreža' pokrenula je Europska komisija kako bi povećala gospodarsku prisutnost europskih tvrtki na tržištu Latinske Amerike, a istovremeno odgovorila na potrebe Latinske Amerike za znanjem i inovativnim tehnologijama. Voditelj projekta je vodeća španjolska R&D korporacija Tecnalia.

Današnja svečanost okupila je na IRB-u neke od ključnih dionika ovog projekta važnih za njegovu realizaciju poput Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva vanjskih poslova i Agencije za investicije i konkurentnost.

Svečanost je otvorio dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a, koji je umjesto uvodne riječi sudionicima održao zanimljivu prezentaciju u kojoj je posebno naglasio ključna područja istraživanja u kojima 'Ruđer' može biti jaki partner gospodarskim subjektima.

Posebno je istaknuo snagu IRB-a u povlačenju sredstva iz EU koja se očituje i u činjenici da je IRB s kapacitetom od šest posto znanstvenika od ukupnog broja svih znanstvenika u RH povukao skoro 60 posto od ukupnih sredstva koje su u istom razdoblju iz OBZOR 2020 programa povukle znanstveno-akademske institucije u Hrvatskoj. ''To nužno ne znači da smo mi za 60% bolji od svih institucija, ali imamo jasniju i jaču strategiju te bolju unutarnju politiku'' – zaključio je Antičić.

O projektu

Projekt 'ELAN mreža' pokrenula je Europska komisija kako bi povećala gospodarsku prisutnost europskih tvrtki na tržištu Latinske Amerike, a istovremeno odgovorila na potrebe Latinske Amerike za znanjem i inovativnim tehnologijama.

''Naš je cilj da Institut u idućih dvadesetak godina bude u rangu sa 50 najboljih međunarodnih znanstvenih institucija te da značajni udio financiranja bude upravo iz projekata s industrijom. U tom smo smislu već proveli određene interne mjere koje nam omogućuju veću fleksibilnost u poticanju kompetitivnosti i izvrsnosti'' – zaključio je Antičić.

Projekt 'ELAN mreže' u ime projektnog tima IRB-a predstavila je voditeljica tima dr. sc. Maja Dutour Sikirić koja je istaknula da je ELAN mreža usmjerena na uspostavljanje mehanizama potpore inovativnim malim i srednjim tvrtkama u njihovim naporima u transferu tehnologije na nova tržišta s posebnim naglaskom na sektore kao što su obnovljivi izvori energije, biotehnologija i bioekonomija, tehnologije vezane uz okoliš, zdravlje, informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), nanotehnologije te nove materijale.

''Malim i srednjim tvrtkama teško su dostupne informacije o potražnji na tržištu Latinske Amerike ili pak o dostupnim shemama financiranja, a da ne spominjemo administrativne zahtjeve specifične za to tržište, i tu nastupa ELAN mreža kako bi ih povezala s konkretnim investitorima, partnerima i tehnološkim centrima.'' – istaknula je Dutour Sikirić.

Na pitanje jesu li troškovi putovanja pokriveni iz ovog projekta, dr. Sikirić je odgovorila da su upravo u fazi pregovora s Europskom unijom kako bi hrvatskim poduzetnicima omogućili subvenciju takvih troškova.  

ELAN mreža povezat će male i srednje tvrtke s konkretnim investitorima, partnerima i tehnološkim centrima.

Radoslav Ostermann, koji se nedavno pridružio ruđerovom timu za upravljanje transferom znanja u tehnologije, istaknuo je kako ovaj projekt neće moguće biti ostvariti ukoliko ne postoji suradnja s HUP-om, MINPO-om, MINGO-om, HGK-om i ostalim relevantnim intuicijama koje bi trebale pomoći IRB-u u identificiranju tvrtki s konkretnim proizvodima i potrebama za partnerima ili investitorima.

Lidija Horvatić, direktorica Odjela za politike EU i međunarodne poslove HUP-a, napomenula  je, s obzirom da su u RH trenutno dosta jaki mali i srednji poduzetnici u ICT industriji, a kako je IRB u sklopu projekta ELAN zadužen, između ostalog, baš za taj sektor, da se suradnja uspostavi i s udrugom ICT tvrtki, kako bi se ubrzao cijeli proces.

Antonija Mršić, voditeljica Službe za inovacije, intelektualno vlasništvo i nove tehnologije MINPO-a, podsjetila je da se ovaj projekt može izuzetno dobro nadopuniti s postojećim projektom poduzetničke mreže kojeg MINPO već provodi kao i s budućim projektima koji bi bili usmjereni na pokrivanje troškova putovanja, poslovnih umrežavanja malih i srednjih poduzetnika.

Dr. Tomislav Šmuc, član IRB tima, podsjetio je da će ovaj projekt omogućiti i da se uspostavi model po kojem bi tvrtke trebale izlaziti na tržište Latinske Amerike, kao i da će otvoriti mogućnost otvaranja novih fondova i natječaja EU koji ciljaju na povezivanje EU tvrtki i R&D organizacija u transferu tehnologija.

Na kraju Svečanosti dr. sc. Maja Dutour Sikirić napomenula je da projekt ELAN mreža, uz zemlje Latinske Amerike, u Europskoj uniji ima sedam partnera, čime Hrvatska ima jako dobru šansu da se njezin glas puno bolje čuje te da se po pitanju malog i srednjeg poduzetništva jače pozicionira u pred institucije EU- a, s obzirom da se inače pred Europskom komisijom natječe s još 27 zemalja.  

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.