Prijeđite na glavni sadržaj

Veliki pomak u dijagnostici poremećaja pažnje s hiperaktivnošću

26.11.2010.

Znanstvenice iz Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju Instituta Ruđer Bošković, predvođene dr. sc. Nelom Pivac i u suradnji s znanstvenicima Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu napravile su veliki pomak u dijagnostici poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD sindrom) i autizma. Znanstveni rad pod nazivom: Human plasma glycome in attention-deficit hyperactivity disorder and autism spectrum disorders (IF=8,79) objavljen je u vrhunskom časopisu Molecular & Cellular Proteomics, koji je rangiran kao drugi najbolji časopis u području biokemijskih istraživačkih metoda.

Veliki pomak u dijagnostici poremećaja pažnje s hiperaktivnošću

U ovom radu po prvi put su navedeni rezultati promjena u specifičnim glikanskim strukturama koje su pronađene u plazmi 99-tero djece s ADHD-om. Ti rezultati upućuju na moguću kliničku primjenu i pronalazak novog potencijalnog biomarkera, tj. dijagnostičkog pokazatelja ADHD-a, koji je lako dostupan i može se odrediti uobičajenom krvnom pretragom.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.