Prijeđite na glavni sadržaj

Višegodišenja uspješna suradnja UNIRI-a, Fidelte i IRB-a

21.1.2020.
Višegodišenja uspješna suradnja UNIRI-a, Fidelte i IRB-a

Radni sastanak, dvorana Senata Sveučilišta u Rijeci (Fotografija: UNIRI)

Povodom obilježavanja višegodišnje uspješne suradnje te slijedom potpisanog Sporazuma o suradnji između Instituta Ruđer Bošković, Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te tvrtke Fidelta d. o. o., čelnici partnerskih organizacija obilježili su radnim sastankom u riječkom Senatu gdje su dogovorili daljnje partnerstvo koje se prvenstveno bazira na zajedničkom doktorskom studiju 'Medicinska kemija' kojeg su zajednički osnovali 2009. godine. 

Program doktorskog studija Medicinska kemija proizašao je iz prepoznate potrebe za visokokvalificiranim kadrom u farmaceutskim i istraživačkim kompanijama. Studij uspješno djeluje 10 godina, a od 2016. izvodi se kao zajednički studij s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te je 2019. godine provedena uspješna reakreditacija programa. Potpisivanjem Sporazuma uređena su prava intelektualnog vlasništva u odnosu na doktorske radove te je regulirano plaćanje školarina doktorskog studija, što omogućuje daljnje unaprjeđivanje programa i sadržaja studija. Ovaj je Sporazum od iznimne važnosti, jer su njime omogućena daljnja zajednička suradnja i istraživanja. 

Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci istakla je na današnjem sastanku zadovoljstvo ovim modelom i dosadašnjim razvojem suradnje. Naglasila je također kako je vrlo bitno da akademska zajednica prati promjene, bude informirana i usklađuje interese te je u tom segmentu dragocjena komunikacija s aktualnim partnernima na projektu, koji ogledava sinergiju gospodarstva i obrazovanja prenosi se na mrežnim stranicama uniri.hr

Prof. dr. sc. Miranda Mladinić Pejatović, pročelnica Odjela za biotehnologiju kazala je da je suradnja na doktorskom studiju, pod egidom da znanost nema granica – svih okupljenih partnera dio jedne šire suradnje te poručila kako će Odjel za biotehnologiju učiniti sve da se suradnja nastavi i obogati u buduće.

Prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta primijetio je kako  je potrebno predano raditi na tome da studentima, istraživačima koji ulaze u realni svijet – ostavimo bolju budućnost, izrazivši svoje uvjerenje da je to i moguće.

''Ovaj studij dobar je primjer objedinjavanja visokog obrazovanja, modernih znanstvenih istraživanja i gospodarstva. Prilikom njegovog pokretanja uočili smo veliki nedostatak specijaliziranog obrazovnog kadra u području medicinske kemije.

U tom kontekstu formiranje ovakvog doktorskog studija rezultat je potreba uočenih na tržištu rada, a sada nakon evaluacije programa stvoren je prostor za njegovo unaprjeđivanje pri čemu svi partneri trebaju zajednički raditi, jednako na koristi društva, i u korist znanstvenih istraživača odnosno stručnjaka. Ovakvom suradnjom sveučilišta, znanstveno-istraživačkog instituta i partnera iz gospodstva omogućava se otvaranje doktorskih studija potrebama izvan sveučilišne zajednice što je izuzetno važno ukoliko želimo poboljšati inovacijski kapacitet društva,'' istaknuo je dr. sc. david M. Smith, ravnatelj IRB-a. 

Kada se studij formirao, navodezao se prof. dr. sc. Milan Mesić iz tvrtke Fidelta d. o. o., on je bio pokrenut s vizijom uspostave novog načina edukacije stručnjaka koji će dobiti adekvatno obrazovanje u skladu s potrebama realnog sektora. U tom je smislu studij medicinske kemije bio nešto novo, jer u regiji ne postoji ništa slično, a osobe koje završe ovaj doktorski studij visoko su konkurentne na tržištu rada. 

U smislu unapređenja tog jedinstvenog studijskog programa na sastanku je osnovano i Vijeće doktorskog studija, a kao posebnu vrijednost studijskog programa.

Program doktorskog studija kontinuirano se nadopunjuje prema potrebama i strukturi tržišta te od 2016. godine studij ”Medicinske kemije” postaje zajednički studij sa poslijediplomskim studijem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Jedinstveni višeinstitucijski i interdisciplinarni studij predstavlja moderan studijski program koji odgovara potrebama tržišta za visoko educirane znanstvenike. Nastava doktorskog studija izvodi se u Rijeci i u Zagrebu, a studijski program je organiziran u module i kolegije. 

Voditelji modula i kolegija zaposlenici su Odjela za biotehnologiju, Medicinskog fakulteta, Fidelte d. o. o. i Instituta Ruđer Bošković, redom vrhunski znanstvenici koji studentima pružaju moderan uvid u specifične problematike te svojim iskustvom pripremaju doktorande za buduće izazove.

Ovakav interdisciplinarni pristup doktorskom studiju osigurava održivost programa te dugoročnu zapošljivost studenata. Znatan broj doktora medicinske kemije nastavlja svoj znanstveno istraživački rad u najboljim znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj i svijetu. 

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.