Prijeđite na glavni sadržaj

Visoke temperature pogoduju razvoju toksičnih algi duž Jadranske obale

Znanstvenici iz Centra za istraživanje mora zabilježili su veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča
18.8.2015.
Visoke temperature pogoduju razvoju toksičnih algi duž Jadranske obale

Tijekom proteklih tjedana talijanski je tisak izvještavao o pojavi toksičnih algi iz roda Ostreopsis uz talijansku obalu. Na više od dvadeset plaža diljem Italije podignute su crvene zastave, što je uobičajena procedura koja je uvedena od strane talijanske vlade.

Nakon nekoliko masovnih pojavljivanja toksičnih algi uz talijansku obalu posljednjih godina, uveden je ovaj specifičan sustav praćenja s različitim mjerama upozorenja koje bi trebale zaštititi građane i turiste.

Dok su uz talijansku obalu masovna pojavljivanja ovih algi česta tijekom ljeta, duž hrvatske obale su se ove alge obično masovno pojavljivale kasnije tijekom godine (listopad). Znanstvenici iz 'Ruđerovog' Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) zabilježili su početkom kolovoza veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča. Cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna.

Ovakvo masovno pojavljivanje toksičnih algi tijekom ljeta nije do sada zabilježeno duž hrvatske obale. Međutim, za razliku od Italije, u Hrvatskoj ne postoji sustav upozorenja i praćenja za takve događaje niti je definirana kritična granica pojavljivanja.

Centar za istraživanje mora prikuplja dodatne informacije o raspodjeli ovih algi uz obalu Istre kako bi potaknuo kreiranje sustava upozorenja.

Hlapljivi toksin iz alga štetan je za zdravlje

Jednostanične alge iz roda Ostreopsis žive u plitkim vodama do dubine od tri metra, duž obalnog područja. Prilikom masovnog razvoja ovih jednostaničnih algi stvara se smeđi obrastaj pri dnu, na kamenju i na drugim algama. Također, mogu se zamijetiti i plutajuće smećkaste nakupine algi na morskoj površini i u vodi.

Ove alge proizvode hlapljiv toksin, a ako čovjek dođe u kontakt s toksinom, tako da udahne aerosol ili ukoliko dođe do kontakta preko kože, najčešće se javljaju simptomi slični prehladi – curenje iz nosa, kašljanje i vrućica. Također se mogu javiti kožne reakcije slične alergijskim reakcijama.

Građanima s respiratornim problemima poput astme savjetuje se da se drže dalje od obale (najmanje 20 m) kako bi se smanjila njihova izloženost aerosolima. Ukoliko zamijetite simptome preporuča se udaljavanje od plaže, a ako se simptomi pogoršaju savjetuje se da se obratite liječniku.

Osobe koje zamijete opisane simptome nakon boravka kraj mora pozivamo da simptome i plažu na kojoj su boravili prijave na:
Centar za istraživanje mora, IRB
E: cimostreopsis@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/CIMOstreopsis

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.