Prijeđite na glavni sadržaj

Zagrebački serotoninski štakor

6.4.2009.
Zagrebački serotoninski štakor

Rad dr. sc. Lipe Čičin-Šain i dr. sc. Branimira Jerneja 'Zagrebački serotoninski štakor' (Wistar-Zagreb 5HT rat) o utjecaju serotonina na ponašanje uvršten je među jedanaest poglavlja knjige 'Neurobiology of the Serotonin Transporter' u izdanju Cambridge University Pressa.

Hrvatski su znanstvenici odabirnim parenjem životinja tijekom dvadesetak generacija postupno razvili dvije sublinije štakora s urođeno visokom odnosno niskom razinom serotonina u krvi. Serotoninski prijenosnik na krvnim stanicama identičan je onome u mozgu i obje su bjelančevine kodirane istim genom. Rezultati daljnjih istraživanja pokazali su da je došlo do izrazitih promjena u ponašanju štakora koji pripadaju gore spomenutim sublinijama. Promjene u ponašanju životinja izravni su odraz promjena u moždanoj funkciji. Potvrda rezultata stigla je i iz dva vodeća španjolska neuroznanstvena laboratorija u Barceloni i Sevilji, a model je međunarodno referiran kao 'Wistar-Zagreb 5HT rat'.

Rad je rezultat dugogodišnjeg istraživanja serotonina kojeg su početkom 90-tih godina započeli znanstvenici Laboratorija za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju. Istraživanja su praktički u cijelosti provedena na Institutu 'Ruđer Bošković', a nedavno je započeta suradnja u području finije karakterizacije moždanih promjena kod Zagrebačkog serotoninskog štakora s Hrvatskim institutom za istraživanje mozga pri Medicinskom Fakultetu u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.