Prijeđite na glavni sadržaj

Započela s radom istraživačka radionica o satelitnoj DNA

20.9.2008.
Započela s radom istraživačka radionica o satelitnoj DNA

U Donjoj Stubici danas je započela s radom istraživačka radionica pod naslovom 'Heterochromatin structure and function: from repetitive DNA sequences to epigenetics', na kojoj, do 23. rujna, sudjeluje dvadesetak vodećih europskih znanstvenika iz tog područja. Radionicu financira Europska zaklada za znanost, a osnovna tema je sažimanje najnovijih spoznaja i rasprava o budućim istraživanjima uzastopno ponovljenih sekvenci DNA, poznatijih pod nazivom satelitne DNA.

Dr. sc. Miroslav Plohl iz Zavoda za molekularnu biologiju Instituta 'Ruđer Bošković' jedan je od 54 europskih znanstvenika kojima je ESF dodijelio sredstva za organizaciju Istraživačkih radionica u 2008. godini. Prestižne Istraživačke radionice ESF-a su interaktivni radni znanstveni skupovi namijenjeni otvaranju novih smjerova istraživanja koja bi mogla značajnije utjecati na razvoj različitih područja znanosti. Uobičajeno trajanje ovih skupova je do tri dana, a na njima se okuplja mali broj isključivo pozvanih sudionika koji imaju vodeće pozicije u svojem djelokrugu istraživanja. Ovakav način rada i ovako odabrani sudionici omogućuju usmjeravanje na teme od interesa sa ciljem planiranja suradnji i zajedničkih projekata, što je i osnovni cilj održavanja ovakvih skupova.

Uzastopno ponovljeni motivi u molekuli DNA izgrađuju veliki dio genoma svih organizama, uključivo i čovjeka, a ne predstavljaju gene niti njihove regulatorne elemente u klasičnom smislu. Točna uloga, kao i razlog postojanja takvih sekvenci DNA, još uvijek je nedovoljno poznata. Tomu je uzrok i činjenica da zbog metodoloških poteškoća područja satelitnih DNA nisu sustavno obuhvaćena niti jednim do sada pokrenutim genomskim projektom. Pokretanje ovakvog skupa pod vodstvom dr. sc. Miroslava Plohla, znanstvenika s Instituta 'Ruđer Bošković' pokazuje prepoznatljivost istraživanja načinjenog u Hrvatskoj koje može predstavljati pokretačku snagu i moguću istraživačku jezgru na europskoj razini.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.