Prijeđite na glavni sadržaj

Zavod za elektroniku potpisao ugovore za 3 projekta

9.6.2009.

Početkom lipnja u Zavodu za elektroniku Instituta Ruđer Bošković potpisani su ugovori za tri projekta primjene informacijske tehnologije koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Projekt REVIGO istraživačima iz svih polja biologije, oslanjajući se na mjere semantičke sličnosti u prostoru GO kategorija, pruža kontrolirani vokabular za opis funkcija genskih produkata – proteina, te mogućnost vizualizacije rezultata u 2D prostoru.

Projekt GORBI nastao je u suradnji s partnerima s Instituta Jožef Stefan, u sklopu bilateralnog hrvatsko – slovenskog projekta pod nazivom 'Induktivne baze podataka u genomici i proteomici'. Cilj je ove računalne metode pregledavanja uzoraka koordiniranog pojavljivanja gena (engl. gene co-occurrence) prepoznati skupine gena koje su pod zajedničkim selektivnim pritiskom tijekom evolucije, zbog čega se može pretpostaviti njihova funkcionalna povezanost. Aplikacija će biti u mogućnosti prezentirati dobivene rezultate na konzistentan i intuitivan način, što može pridonijeti pravilnom usmjeravanju bioloških eksperimenata s ciljem otkrivanja funkcije slabo opisanih gena.

Cilj projekta 'GMDH algoritmi za Weka-u' je upotpuniti kolekciju regresijskih algoritama koju sadržava Weka, skup alata za strojno učenje namijenjenih procesu izvlačenja skrivenih uzoraka iz podataka poznatijem pod nazivom Data Mining, koji postaje sve važniji alat za pretvaranje podataka u korisne informacije.

Sva tri projekta pokrenuta su na temelju prijedloga znanstvenih novaka Frana Supeka (REVIGO), Nives Škunce (GORBI) te Ivana Iveka (GMDH), a imaju za cilj omogućiti korištenje rezultata i alata razvijenih u okviru istraživanja na znanstvenim projektima Zavoda za elektroniku, a u sklopu programa istraživanja 'Računarski postupci otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama'.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.