Prijeđite na glavni sadržaj

Završena konferencija o konzervacijskoj fiziologiji morskih riba

27.9.2012.
Završena konferencija o konzervacijskoj fiziologiji morskih riba

Jučer je u Puli, u organizaciji Centra za istraživanje mora, završena 2. konferencija o konzervacijskoj fiziologiji morskih riba koja je okupila 49 sudionika iz 14 europskih zemalja.

Konferencija je organizirana i financirana od strane COST akcije FA1004 s namjerom stvaranja mreže znanstvenika i institucija koja okuplja eko-fiziologe, ekologe, morske biologe te stručnjake za modeliranje i predviđanje promjena (zagađenje, promjena klime) s ciljem praćenja biološke raznolikosti, ugroženosti i osjetljivosti morskih riba.

Morske ribe su važan resurs u Europi i Hrvatskoj. Ljudski pritisci ozbiljno ugrožavaju biološku raznolikost i brojnost morskih riba zbog čega je hitno potrebno poboljšati znanje o prilagodljivosti riba na okoliš i pozadinskim mehanizmima koji utječu na njihovu distribuciju i brojnost.

Trodnevni program konferencije obuhvatio je plenarna predavanja, radionice i predstavljanje postera s namjerom ostvarivanja kratkoročnih i dugoročnih ciljeva akcije: izdavanje revijalnih publikacija, održavanje edukacijskih radionica, znanstvene razmjene te zajedničkog apliciranja i financiranja znanstvenih projekata.

Trenutačno je u rad grupa unutar akcije službeno uključeno 17 europskih zemalja.

COST (European Cooperation in Science and Technology) je najstariji okvir znanstvene suradnje europskih zemalja uspostavljen 1971. godine na prvoj Konferenciji 19 ministara znanosti. Program COST posebno je okrenut onim područjima istraživanja gdje zajedničke akcije mogu donijeti i korist zemljama sudionicama.

Bojan Hamer, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 52 804 714
Interni broj:
714

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.