Prijeđite na glavni sadržaj

Završila 11. međunarodna škola biofizike „Greta Pifat-Mrzljak“

15.10.2012.
Završila 11. međunarodna škola biofizike „Greta Pifat-Mrzljak“

Nedavno je u Primoštenu u organizaciji IRB-a i Hrvatskog biofizičkog društva završila 11. međunarodna škola biofizike „Greta Pifat-Mrzljak“ koja je okupila mlade, ali i eminentne znanstvenike iz cijelog svijeta s ciljem međusobne razmjene novih ideja i metoda u biofizici.

Škola je okupila sedamdeset mladih studenata doktorskih studija i dvadeset predavača, a glavne teme Škole su bili biomolekularni kompleksi i biološki mehanizmi bazirani na proteinima, te metode istraživanja tih kompleksa: spektroskopija, mikroskopija, metode difrakcije, te računalno modeliranje i simulacije.

Od „domaćih“ predavača, od kojih su neki i bivši polaznici škole, sudjelovali su dr. Nenad Ban, potpredsjednik Instituta za molekularnu biologiju i biofiziku na ETH-u u Zurichu, dr. Bojan Žagrović, bivši direktor MedILS-a i voditelj programa Folding@home na Stanfordu, te voditelj Grupe Žagrović koja se bavi istraživanjem u području računalne biofizike i makromolekula na Max F. Perutz Laboratories u Beču, dr. Iva Tolić-Norrelykke, stariji voditelj grupe na Max Planck Institutu za molekularnu biologiju i genetiku u Dresdenu, dr. Ana-Sunčana Smith, profesor na Institutu za teorijsku fiziku i predsjednik organizacijskog odbora EMBO konferencija u području biofizike stanica, te dr. Antonio Šiber s Instituta za fiziku.

U sklopu Škole dodijeljena je nagrada „Greta Pifat-Mrzljak“ Danielu Kloseu iz Njemačke, Shaharu Sukeniku iz Izraela i Narini Ghazaryan iz Armenije za znanstvena postignuća, kao i jedanaest EBSA stipendija.

Biofizika je interdisciplinarna znanost koja koristi metode i teorije fizike u proučavanju bioloških sistema od onih na molekularnoj razini do cijelih organizama i ekosistema. Biofizikalna istraživanja u značajnoj mjeri preklapaju se s biokemijom, nanotehnologijom, bioinženjeringom, agrofizikom i biologijom sistema. Znanstvenici u ovom području istražuju interakcije između raznih sistema u stanici, uključujući interakcije između DNA, RNA kao i biosintezu proteina.

Škola biofizike prvi put je održana 1981. godine u Dubrovniku, a ove godine, po prvi put, je održana u Primoštenu i nosi ime pok. prof. Grete Pifat-Mrzljak utemeljitelja Škole, glavne organizatorice i nositeljice ideje Škole od njenih početaka.

Predsjednik programskog odbora dr. Sanja Tomić i predsjednik organizacijskog odobra dr. Tomislav Vuletić u Trenutku spoznaje, HRT1, 11.10.2012.

Loading the player ...

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.