Prijeđite na glavni sadržaj

Završio „Drugi međunarodni simpozij o anhijalinim ekosustavima“

9.10.2012.
Završio „Drugi međunarodni simpozij o anhijalinim ekosustavima“

Danas je u Cavtatu, u blizini jedne od najpoznatijih anhijalinih špilja Šipun, završio ''Drugi međunarodni simpozij o anhijalinim ekosustavima''. Na simpoziju koji je okupio je četrdesetak znanstvenika iz jedanaest zemalja istaknuto je da su anhijalini ekosustavi od velikog značaja za bioraznolikost zbog velikog broja endemskih organizama, a uz to omogućuju direktna mjerenja geokemijskih odnosa kakvi vladaju u dubokom oceanu.

Pojam anhijalin dolazi od grčkog ''anchios'' što znači ''blizu mora'', a definiran je 1984. godine na Međunarodnom simpoziju o biologiji morskih špilja održanom na Bermudama, kao objekt koji ima podzemno jezero u kojem salinitet oscilira od gotovo slatke vode na površini do potpuno morske vode na dnu.

Anhijalini ekosustavi u Hrvatskoj vezani su uz kraške špilje, a prvi zapis o anhijalinom objektu na našoj obali potječe od Stjepana Vuksana iz 1909. godine u njegovom opisu anhijaline špilje Pijavica kraj Senja.

Prva sustavna istraživanja jezera anhijalinih jama i špilja duž istočne obale i otoka Jadranskog mora provedena su u drugoj polovici prošlog stoljeća. Od 2000. godine daljnja istraživanje anhijalinih špilja intenzivirala su se kroz zajedničku suradnju Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD), Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Anhijaline špilje u Republici Hrvatskoj prepoznate su i kategorizirane kao jedinstveni tip staništa. Sastavni su dio nacionalne ekološke mreže i nalaze se u prijedlogu za uvrštavanje u najveću koordiniranu mrežu područja očuvanja prirode u svijetu EU NATURA 2000. Do sada su u Hrvatskoj poznata 72 anhijalina speleološka objekta duž obale i otoka, ali ih je tek nekoliko istraženo.

Simpozij organizirali su HBSD i IRB pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.