Prijeđite na glavni sadržaj

Žene u znanosti na IRB-u

58% doktorica znanosti radi na IRB-u.
11.2.2019.
Žene u znanosti na IRB-u

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače, znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) žele poslati poruku svim djevojčicama i djevojkama da je znanost uzbudljiva i maštovita.

Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnog karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti kako bi se bavili znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo. Stoga vas drage djevojčice i djevojke pozivamo da nam se pridružite u ovoj znanstvenoj avanturi i postanete  znanstvenice te uživate u novim otkrićima svaki dan i tako doprinesete upoznavanju i oblikovanju boljeg svijeta koji nas okružuje!

Od 880 ukupno zaposlenih na Institutu Ruđer Bošković, 427 je doktora znanosti od čega 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 posto.

Od 11 predstojnika zavoda, 4 su znanstvenice, odnosno 36 posto, dok je udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija 50 posto. Od 3 pomoćnika ravnatelja 2 su žene, a od 2 projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) na IRB-u, oba projekta vode znanstvenice - prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith i prof. dr. sc. Iva Tolić.

Prema podacima Eurostata iz 2017. godine, 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji su muškarci, dok su 41 posto žene. Prema podacima UNESCO-vog Zavoda za statistiku 2018. godine, tek 30% svih ljudi zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju 2014.-2016. činile su žene. Prema dostupnim podacima sa Eurostata za 2016. godinu udio žena u znanosti unutar RH je 48% što 'Ruđer' postavlja iznad Hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.