Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvena škola o okolišu nagrađena je uglednom nagradom 'Žuti okvir'

Nagrada Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekt Održiva Hrvatska u skladu s ciljevima UN-a, ima podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.
15.12.2022.
Znanstvena škola o okolišu nagrađena je uglednom nagradom 'Žuti okvir'

Projekt Znanstvena škola o okolišu koju organiziraju tri znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Maja Ivanić, dr. sc. Martina Furdek Turk i dr. sc. Željka Fiket dobitnik je ugledne nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2022. godinu.

Ovu vrijednu nagradu već četvrtu godinu za redom dodjeljuju časopis National Geographic Hrvatska i tvrtka Adria Media Zagreb u sklopu projekta Održiva Hrvatska. Ovaj hvalevrijedan projekt usmjeren je na poticanje interesa za edukacijom te aktivnim djelovanjem, s ciljem razvoja zemlje znanja, zaštite okoliša i ljudskih vrijednosti. Nagradom Žuti okvir ističu se važni iskoraci pojedinaca, institucija i organizacija kroz čak 17 kategorija, koje su definirali Ujedinjeni narodi, te njihov utjecaj na društvo.

Časopis National Geographic Hrvatska proteklih je mjeseci pozivao čitatelje da nominiraju svoje kandidate, a stručni žiri odabrao je dobitnike u navedenim kategorijama za 2022. godinu.

Ocjenjivački žiri, kojeg su činili glavni urednik National Geographic Magazina Hrvatska, Hrvoje Prćić, glavna urednica stručnog časopisa Hrvatska vodoprivreda, Marija Vizner te znanstveni ekspert ekotehnologije i održivog razvoja Robert Kakarigi, prepoznali su Znanstvenu školu o okolišu kao jedan od projekata koji utječe na održive promjenu u društvu.

Znanstvenu školu o okolišu znanstvenice IRB-a pokrenule su 2020. godine kao online radionicu namijenjenu prvenstveno studentima doktorskih studija iz područja prirodnih znanosti koji se u okviru svojih disertacija bave istraživanjem okoliša. Nagrada im je dodijeljena u kategoriji 'Život ispod vode'.

S obzirom na to da je radionica već prve godine pobudila veliki interes ne samo doktoranada, već i poslijedoktoranada i kolega iz struke, uključujući i one izvan akademske zajednice, organizatorice su odlučile nastaviti s njezinom organizacijom. Tako je ove godine organizirana treća po redu Znanstvena škola i do sada je škola okupila preko dvije stotine sudionika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je njihov trud i svaki put ih podržalo putem financijske potpore za pripremu i održavanje znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola.

''Glavna ideja škole je upoznati doktorande s potrebom interdisciplinarnosti u istraživanju okoliša i pružiti im priliku da predstave svoja istraživanja, upoznaju kolege iz područja, teme kojima se drugi bave, ali i tehnike koje koriste. Godišnje teme Škole proizlaze iz aktualnih projekata i suradnji njihovog laboratorija i okupljaju predavače oko nekog znanstvenog problema, nudeći polaznicima uvid u različite pristupe i perspektive te naglašavajući nužnost interdisciplinarnosti u njegovom rješavanju,'' ističu znanstvenice.

Svake godine ugodno ih iznenadi spremnost predavača da se bezrezervno odazovu njihovom pozivu i pripreme izvrsna izlaganja, kao i sudionika koji dolaze iz najrazličitijih znanstvenih disciplina i područja djelovanja te, uz veliki interes za Školu, s puno entuzijazma prezentiraju svoja istraživanja. 

Nagrada Žuti okvir stoga nije samo veliko priznanje njihovom radu, već i veliki poticaj za nastavak radionica u narednim godinama.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.