Prijeđite na glavni sadržaj
Što određuje životni vijek čovjeka i kako ga produljiti?

Znanstveni četvrtak: "Misterij starenja"

30.11.2012.

Predavanje dr. Ivice Rubelja pod naslovom "Misterij starenja" održat će se u četvrtak 6.12.2012. na IRB-u, Bijenička 54 u predavaonici III. krila s početkom u 18 sati.

Starenje zaokuplja čovjeka otkad je postao svjestan tijeka vremena i neizbježnosti propadanja ljudskog tijela, a prve formalne studije starenja napravljene su krajem 16. stoljeća.

Proces starenja nije univerzalan pa postoje i organizmi poput plosnatih crva Planarija koji su biološki besmrtni dok se kod organizama koji stare smatra se da je proces starenja nastao kako bi se spriječila pojava raka.

Znanstvena otkrića u proteklih nekoliko godina uvelike su razjasnila mehanizme starenja, od onih na molekularnoj razini u stanicama pa do procesa starenja cijelih organizama, ali proces starenja je kompleksan proces koji i dalje nije u potpunosti razjašnjen.

Usporedo sa spoznajama o mehanizmima starenja rastu i naša saznanja o tome kako se boriti protiv takvih procesa. Svjedoci smo ubrzanog razvoja metoda koje nam omogućavaju da aktivno moduliramo svoje starenje i otvaraju se perspektive za značajno produljenje ljudskog vijeka uz zadržavanje vitalnosti i zdravlja.

Što određuje životni vijek čovjeka i kako ga produljiti? Kako funkcioniraju mehanizmi starenja? Koliko na proces starenja utječe genetičko nasljeđe, socijalno okruženje, životne navike i stres?

Dođite na predavanje i saznajte odgovor na ta i brojna druga pitanja!

Ciklus znanstveno-popularnih predavanja "Znanstveni četvrtak" zajedno organiziraju Institut Ruđer Bošković i CFI Croatia s ciljem približavanja znanosti građanima.

Kontakt

Ivica Rubelj, dr.sc.

predstojnik zavoda znanstveni savjetnik u trajnom izboru
Tel:
+385 1 457 1275
Interni broj:
1678
1623
Znanstveni četvrtak: "Misterij starenja"

Fotografija: Gonzalo Haro.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.