Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstveni novak Stjepko Čermak dobio stipendiju na prestižnom ETH Institutu

30.5.2012.
Znanstveni novak Stjepko Čermak dobio stipendiju na prestižnom ETH Institutu

Stjepko Čermak, znanstveni novak na projektu dr.sc. Silve Katušić Hećimović, dobitnik je stipendije Švicarske konfederacije za školsku godinu 2012./2013.

Znanstveni projekt s naglaskom na razvoj i korištenje PET tehnologije u istraživanju neurodegenerativnih i neuroinflamatornih bolesti, na kojem dr. Čermak trenutno radi, bit će proveden u suradnji s dr. Stefanie D. Krämer, voditeljicom Farmakološkog/PET tima iz Centra za radiofarmaceutske znanosti, Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju - ETH Zürich.

Institut Ruđer Bošković već je pri osnivanju vlastitog Centra za nuklearnu molekularnu dijagnostiku (PET/CT Centar), surađivao s ETH institutom iz Züricha, koji ima dugogodišnju ekspertizu u području nuklearne molekularne dijagnostike na laboratorijskim životinjama i smatra se jednim od najboljih centara ovakve vrste u Europi.

Ova stipendija nastavak je dobre suradnje ova dva instituta, u okviru koje će dr. Čermak raditi na in vitro i in vivo karakterizaciji novih radioproba i praćenju njihove razine i distribucije u mozgu i leđnoj moždini mišjih modela neuroinflamatornih i neurodegenerativnih bolesti. Također će imati prilike raditi i na praćenju distribucije FDG probe u mozgu mišjih modela, a ista je trenutno dostupna i u IRB-ovom Centru. 

Stečena znanja na ETH Institutu doprinijet će razvoju temeljnih i predkliničkih istraživanja korištenjem PET tehnologije u području neuroznanosti na Institutu Ruđer Bošković.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.