Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenica IRB-a dobitnica je državne nagrade za novake

18.7.2014.
Znanstvenica IRB-a dobitnica je državne nagrade za novake

Na jučer održanoj sjednici Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost dodijelio je 30 državnih nagrada za znanost za 2013. godinu, a među laureatima je i znanstvena novakinja IRB-a Matea Nikolac Perković koja je nagrađena Godišnjom nagradom za znanstvene novake u području biomedicinskih znanosti.

Matea Nikolac Perković zaposlena je u Laboratoriju za molekularnu neuropsihijatriju Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a u timu prof. dr. sc. Nele Pivac na mjestu znanstvenog novaka gdje trenutno radi na istraživanjima novih lako dostupnih biokemijskih i genetičkih markera koji se mogu koristiti kao pokazatelji određenih simptoma ili ponašanja u svrhu prevencije rizičnih ponašanja (kao što je suicidalno, impulzivno i agresivno) i uspješnijeg liječenja neuropsihijatrijskih bolesti.

Glavni interes trenutačnog znanstvenog rada, a ujedno i tema doktorskog rada pod mentorstvom prof. dr. sc. Nele Pivac, je uloga moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF) u demenciji.

Nagrada joj se dodjeljuje za posebno isticanje u znanstvenom radu u znanstvenom području biomedicine i zdravstva i to u istraživanjima molekularne podloge psihijatrijskih i neurodegenerativnih poremećaja.

U bogatome znanstvenom opusu, za mladu znanstvenicu koja je na Ruđeru zaposlena od 2009. godine, treba izdvojiti ukupno 22 znanstvena rada (na 7 radova je glavni ili autor jednakog doprinosa kao prvi autor), 7 poglavlja u knjigama te 29 sažetaka u zbornicima skupova. Od 22 znanstvena rada, 12 radova Nikolac Perković objavljeno je u prvoj kvartili (Q1) najvrsnijih časopisa u razmatranom području znanosti. Ti se radovi citiraju 74 puta (baza Web of Sciences) ondosno 89 puta (Scopus).

U 2013. godini Matea Nikolac Perković je svojim znanstvenim radom pridonijela objavljivanju 8 znanstvenih članaka, s time  da je na 5 članaka prvi autor. Navedeni radovi su su doprinijeli određivanju genetičkih ('rizičnih' genotipova i alela) i periferih biokemijskih markera koji se mogu koristiti kako bi se rano prepoznala određena patološka stanja i simptomi.

Matea Nikolac ističe kako državna nagrada za znanost za nju predstavlja veliku čast i istinsko priznanje za sav trud uložen u posao koji voli. ''Ova nagrada predstavlja izuzetnu čast te priznanje za moj dosadašnji, ali i budući znanstveni rad, i pokazuje kako je istraživanje, kojim se bavim i ja i cijela naša grupa u laboratoriju, prepoznato kao važno i kvalitetno'' objasnila je Matea Nikolac Perković.

Važno je istaknuti da je to druga za redom Godišnja nagrada za znanstvene novake u području biomedicinskih znanosti, koja je lani dodijeljeni dr. sc. Gordani Nedić Erjavec, a ove godine Matei Nikolac Perković, što je veliko priznanje cijeloj grupi prof. dr. sc. Nele Pivac i njezinim novakinjama, te značajan poticaj za daljnji rad.

Za 30 državnih nagrada za znanost ukupno će se izdvojiti 1.150.000 kuna od čega je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo sredstva za novčani dio nagrada: 80.000 kuna neto za nagradu za životno djelo, po 30.000 kuna neto za godišnje nagrade za znanost i za popularizaciju i promidžbu znanosti te 20.000 kuna neto za godišnju nagradu za znanstvene novake.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci te predstavlja najviše priznanje koje se dodjeljuje hrvatskim znanstvenicima.

Institut Ruđer Bošković čestita svim nagrađenim znanstvenicima!

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.