Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenica IRB-a objavila rad u Journal of Applied Crystalography

27.8.2012.
Znanstvenica IRB-a objavila rad u Journal of Applied Crystalography

Znanstvenica IRB-a, dr. sc. Jasminka Popović, iz Zavoda za fiziku materijala, objavila je rad u prestižnom časopisu u polju kristalografije: XBroad-program for extracting basic microstructure information from XRD pattern in few clicks, Journal of Applied Crystallography. 

Rad objavljen u Journal of Applied Crystallography (IF=5.15) rezultat je vrlo uspješne suradnje s kolegama s Fizičkog odsjeka PMF-a na području razvoja novih metoda i kompjuterskih programa za određivanje mikrostrukturnih parametara iz difrakcijske snimke polikristalih uzoraka. U radu je opisan novi kompjuterski program XBroad za brzo i točno određivanje veličine kristalita i naprezanja jedinične rešetke. 

Potpuno razumijevanje mikrostruktre jedan je od primarnih ciljeva u istraživanju novih (nano)materijala jer upravo veličina kristalita, raspodjela veličina kristalita unutar uzorka te deformacija jedinične ćelije uvjetuju konačna katalitička, optička, magnetska, električna i ostala svojstava priređenog materijala. U program su implementirane dvije metode, Warren-Averbachova i Willamson-Hallova metoda.

Ovaj program prilagođen je istraživačima koji nisu prvenstveno kristalografi, budući da omogućava dobivanje preciznih rezultata u „roku od dvije minute“, a što bi inače zahtijevalo dugotrajne i kompleksne matematičke kalkulacije no prvenstveno bi zahtijevalo vrlo značajno kristalografsko predznanje.

Jasminka Popović, dr.sc.

Predstojnik zavoda znanstveni savjetnik
Tel:
+385 1 456 1120
Interni broj:
1320

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.