Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenice IRB-a objavile rad u Environ. Sci. Technol.

21.1.2013.
Znanstvenice IRB-a objavile rad u Environ. Sci. Technol.

Jezero Pavin. Autor: F. THURION.

Znanstvenice IRB-a dr. Elvira Bura-Nakić i dr. Irena Ciglenečki objavile su, u suradnji s dr. Ericom Viollierom iz Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) CNRS - UMR 7154 u Parizu, znanstveni rad pod naslovom "Electrochemical and colorimetric measurements show the dominant role of FeS" u časopisu Environmental Science & Technology (IF=5.228).

Rad se bavi primjenom elektrokemijskih metoda koje su razvijene u Laboratoriju za fizičku kemiju vodenih sustava za detekciju i specijaciju sumpornih vrsta, posebno metalnih sulfida (FeS), u otopljenoj fazi i formi nanočestica u prirodnim vodenim sustavima.

Metodologija je testirana na kraterskom, meromiktičkom jezeru Pavin u Francuskoj koje je jedno od najvećih anoksičnih vodenih sustava na svijetu, a rezultati iz ovog rada detaljnije su objasnili porijeklo i uzrok za pojavu dosada nepoznatog elektrokemijskog signala koji se obično detektirao u anoksičnim vodenim sustavima bogatim sulfidom i željezom.

U zadnjih 30 godina brojna istraživanja anoksičnih sulfidnih sustava bila su upravo fokusirana na objašnjenje i interpretaciju elektrokemijskog signala obično detektiranog na potencijalu od -1.1 V. Sva objašnjenja do objave ovog rada uglavnom su bila nepotpuna i nezadovoljavajuća pripisujući navedeni signal otopljenoj kompleksnoj vrsti FeS. Naša istraživanja pokazala su da je navedeni signal indirektno uvjetovan prisutnošću FeS ali u formi nano- ili mikro-čestica čija je prisutnost elektrokemijski i detektirana u jezeru Pavin u Francuskoj.

Stoga su u radu navedeni i najoptimalniji eksperimentalni uvjeti (testirani prethodno na modelnim uzorcima u laboratoriju) kojih bi se pri uporabi elektrokemijskih mjerenja sumpornih vrsta u anoksičnim vodenim sustavima svakako trebalo pridržavati kako bi se izbjegle moguće pogreške pri analizi, ali i interpretaciji rezultata.

Vertikalni profil jezera Pavin u Francuskoj

Važno je naglasiti kako su pomanjkanje kisika odnosno hipoksično-anoksični uvjeti sve učestaliji u prirodnim vodama, a povezuju se s prekomjernom potrošnjom kisika pri oksidaciji organske tvari. 

Hipoksično-anoksični uvjeti najčešće nastaju u zatvorenim bazenima gdje uslijed fizičke barijere ili raslojavanja izazvanog različitom temperaturom i gustoćom vodenih slojeva dolazi do ograničene dopreme kisika u dublje slojeve. Prirodna ili antropogena eutrofikacija kao rezultat nekontroliranog razvoja turizma, poljoprivrede, akvakulture, klimatskih promjena uopće, glavni su uzroci pojave hipoksije i anoksije u prirodnim vodama. Pojava takovih uvjeta uvijek je povezana s prekomjernom produkcijom različitih sumpornih spojeva posebno hidrogen sulfida koji je toksičan za vodene organizme.

Jedinstveni anoksični sustav na jadranskoj obali je Rogozničko jezero ili u narodu poznato „Zmajevo oko“ smješteno na poluotoku Gradina u blizini mjesta Rogoznica koje je također predmet brojnih dugoročnih multidisciplinarnih istraživanja ove grupe. U okviru rasprave o značaju novih saznanja iz ovog rada na bivša i buduća istraživanja općenito dat je i osvrt na posebnost rezultata iz Rogozničkog jezera.

Znanstveni rad je rezultat bilateralne suradnje s Francuskom u sklopu projekta „Biogeokemijski procesi u anoksičnim sredinama: karakterizacija nanočestica metalnih sulfida elektrokemijskim tehnikama“ kada se paralelno radilo na željezom obogaćenom jezeru Pavin u Francuskoj i sulfidom bogatom Rogozničkom jezeru u Hrvatskoj i UKF projekta "Nanoparticles in aqueous environment: electrochemical, nanogravimetric, STM and AFM studies", a rezultati iz ovog rada dio su i doktorske disertacije dr. Elvire Bure Nakić, znanstvene suradnice sa stalnim zaposlenjem u morskoj postaji Martinska.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.