Prijeđite na glavni sadržaj
Japanci stipendiraju istraživanja na ''zagrebačkom'' štakoru

Znanstvenici IRB-a istražuju prekomjerno nakupljanje masti u organizmu

29.11.2012.
Znanstvenici IRB-a istražuju prekomjerno nakupljanje masti u organizmu

Znanstvenicima Laboratorija za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju (LNMN) Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a dodijeljena je stipendija japanske zaklade Tanita Healthy Weight Community Trust za istraživanja s ciljem upoznavanja biološke podloge prekomjernog nakupljanja masti u organizmu.

U projektu ''Identification of gene pathways involved in serotonergic modulation of body weight'' pod vodstvom dr. Lipe Čičin-Šain, znanstvenici IRB-a pokušat će dati odgovor na problem prekomjernog nakupljanja masti koristeći originalni eksperimentalni model štakora Wistar-Zagreb 5HT.

Model štakora razvijen je u LNMN-u selektivnim odabirom životinja prema ekstremnim vrijednostima aktivnosti perifernog serotoninskog transportera s ciljem razjašnjavanja uloge serotoninskog sustava u različitim biološkim procesima, od bazičnih na razini stanice pa do onih vezanih za funkcioniranje organizma u cjelini, kao što su emotivne i spoznajne funkcije.

Serotonin je neurotransmiter tj. kemijska tvar koja prenosi živčane impulse kroz prostor između živčanih stanica ili neurona, a igra važnu ulogu u reguliranju učenja, raspoloženja, spavanja, sužavanju krvnih žila, apetita te u pojavi anksioznosti i migrena. Istraživanja će se provesti na dvije sub-linije štakora koje se razlikuju u aktivnosti serotoninskog sustava (5HT) i posljedično u količini masnog tkiva u organizmu.

Pretilost

Danas je na svijetu pola milijarde ljudi gojazno što čini oko 12 posto svjetskog stanovništva, a porazna statistika govori da se broj udvostručio posljednjih 25 godina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Hrvati drže čvrsto peto mjesto u Europi. 'Ruđerovi' znanstvenici pokušat će otkriti kako aktivnost serotoninskog sustava utječe na razvoj pretilosti.

Voditeljici projekta dr. Lipi Čičin-Šain certifikat stipendije uručio je predstavnik europskog ureda Tanita korporacije, g. Stefan Horrer, 27. studenog 2012. u prisutnosti ravnatelja Instituta dr. Tome Antičića i predstojnika Zavoda za molekularnu biologiju dr. Igora Webera.

Tanita Healthy Weight Community Trust je neprofitna fondacija japanske vlade koja djeluje u sklopu Tanita korporacije, vodećeg japanskog proizvođača elektronskih mjernih instrumenta.

Osnovana je 1994. godine povodom 50-godišnjice osnutka same Tanita korporacije i od tada svojim godišnjim stipendijama podržava znanstvena istraživanja i edukacijske programe usmjerene na razumijevanje nastanka i sprečavanje pretilosti, bolesti koja je danas poprimila epidemijske razmjere.

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.