Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a izabrani za članove HAZU-a

11.6.2024.
Znanstvenici IRB-a izabrani za članove HAZU-a

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 16. svibnja 2024. izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 6 dopisnih članova i 15 članova suradnika HAZU. Tom je prigodom znanstvenik Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Nikola Basarić izabran za redovitog člana HAZU-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, dok je dr. sc. Ivan Halasz izabran za člana suradnika HAZU-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Nikola BASARIĆ rođen je 1975. u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije te stekao akademski stupanj doktora prirodnih znanosti, polje kemije 2002. na Sveučilištu u Zagrebu. Više godina usavršavao se na Sveučilištu u Leuvenu (University of Leuven), u Belgiji, i na Sveučilištu u Victoriji (University of Victoria), u Kanadi. Od 2004. radi u Institutu Ruđer Bošković, gdje je 2023. godine izabran u zvanje znanstvenog savjetnika u trajnom izboru. Nesporno je vodeći autoritet u Republici Hrvatskoj koji povezuje znanstvena područja organske sintetske kemije, fotokemije i fotofizike.

Objavio je više od 110 znanstvenih radova u časopisima baze WosCC, većinom prve vrijednosne skupine (Q1), citiranim više od 2.500 puta, uz h-indeks 25. Pročelnik je Sekcije za organsku kemiju Hrvatskoga kemijskog društva, član Europskoga fotokemijskog udruženja (European Photochemical Association) te član IUPAC-ova područnoga Vijeća za fotokemiju. Kao član suradnik HAZU od 2020. godine vrlo je aktivan u radu Odbora za kemiju. Vodio je tri projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Bio je mentor pri izradi šest doktorata te je nositelj kolegija na sveučilištima u Zagrebu i Rijeci. Za znanstvena postignuća dobio je dvije nagrade Hrvatskoga kemijskog društva (Nagradu Leopold Ružička i Nagradu Vladimir Prelog), Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika mladim znanstvenicima te Državnu godišnju nagradu za znanstvene novake.

Ivan HALASZ rođen je 1980. u Zagrebu. Diplomirao je 2003. te doktorirao 2008. godine u polju kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Više godina usavršavao se u Institutu Max-Planck u Stuttgartu, u Njemačkoj. Od 2012. radi u Institutu Ruđer Bošković, gdje je 2022. godine izabran u znanstvenog savjetnika. U Republici Hrvatskoj jedan je od nositelja razvoja mehanokemijskih reakcija u čvrstom stanju, a specijalnost su mu istraživanje reakcijskih mehanizama te razvoj novih metodologija za in situ praćenje, rendgenska difrakcija na prahu sa strukturnom karakterizacijom i Ramanova spektroskopija.

Objavio je oko 110 znanstvenih radova u časopisima baze WosCC, većinom prve vrijednosne skupine (Q1), citiranim više od 4.000 puta, uz h-indeks 34. Vodio je dva projekta Hrvatske zaklade za znanost, bio je mentor pri izradi triju doktorata te predaje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobio je Državnu godišnju nagradu za znanstveno postignuće na području prirodnih znanosti 2015. ''Prizivajući 1861. godinu i našeg utemeljitelja Josipa Jurja Strossmayera, osnaženi izborom novih članova nastavljamo dalje suočavati se sa svim izazovima na cijelom hrvatskom etničkom prostoru'', kazao je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt nakon što je po završetku izbora proglasio novoizabrane članove Hrvatske akademije.

Prema Zakonu o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Akademija može imati maksimalno 160 redovitih članova, a nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, kao i 110 dopisnih članova i 81 člana suradnika, odnosno ukupno 327 članova, od toga 57 žena. Među 136 redovitih članova je 19 žena, što je dosad najveći broj akademkinja. Nakon posljednjih izbora održanih 2022. bilo ih je 17.

Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije održat će se u četvrtak 20. lipnja u Knjižnici HAZU.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.