Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chem. Mater.

25.5.2012.
Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chem. Mater.

Časopis Chemistry of Materials (Izdavač: American Chemical Society, IF = 6.4) objavio je rad "Unusual Pathway of Crystallization of Zeolite ZSM-5 in a Heterogeneous System: Phenomenology and Starting Considerations" autora Borisa Subotića, Josipa Bronića, Maje Dutour Sikirić, Tee Mišić, Vesne Svetličić, Sanje Bosnar i Tatjane Antonić Jelić s Instuta Ruđer Bošković u suradnji s kolegama Nan Ren i Yi Tang sa Sveučilišta Fudan (Šangaj, N.R. Kina). 

U radu je po prvi puta pokazano da se kristalizacija zeolita ZSM-5 u razrijeđenim heterogenim sustavima odvija nizom procesa: (i) nastajanje "primarnog" amorfnog alumosilikatnog prekursora (gela) pri sobnoj temperaturi, (ii) transformacija primarnog prekursora u "sekundarni" amorfni alumosilikatni prekurs ("crvolike" čestice) na povišenoj temperaturi (170 oC), (iii) nastajanje „tercijarnog“ amorfnog alumosilikatnog prekursora (kondenzirani agregati), agregacijom "crvolikih" čestica i denzifikacijom (kondenzacijom) agregata i (iv) nastajanje nukleusa zeolita ZSM-5 i njihov rast u matrici kondenziranih agregata.

Osim što je pokazano da je proces kristalizacije visokosilikatnih zeolita znatno složeniji nego se je smatralo, rezultati istraživanja objašnjavaju veliku vrijednost omjera indukcijskog perioda i perioda rasta kristala kao i nastajanje polikristalnih agregata zeolita ZSM-5. Dobivena saznanja su dobra osnova za kontrolu procesa kristalizacije, a time i čestičnih i morfoloških svojstava zeolita ZSM-5, koja su posebno značajna u korištenja zeolita ZSM-5 kao nezaobilaznog katalizatora u preradi nafte.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.